Γιατί οι δασικές πυρκαγιές λαμβάνουν τόσο γρήγορα μεγάλες διαστάσεις (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατί οι δασικές πυρκαγιές λαμβάνουν τόσο γρήγορα μεγάλες διαστάσεις (vid)
Οι ειδικοί επισημαίνουν διάφορους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πλήττεται τόσο σοβαρά από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα ενός επικίνδυνου καλοκαιριού, με τους πυροσβέστες να δίνουν αυτή τη στιγμή μάχη με μια μεγάλη δασική πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας. Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε κοντά στο χωριό Βαρνάβα την Κυριακή (11/8), εξαπλώθηκε ταχύτατα μέσα στα πευκοδάση, που έχουν ήδη ξεραθεί μετά από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Νοσοκομεία και κατοικημένα προάστια έχουν εκκενωθεί καθώς οι φλόγες πλησιάζουν, απειλώντας ζωές και περιουσίες.

Οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, με τις ακραίες θερμοκρασίες να αποδεικνύονται μοιραίες για αρκετούς τουρίστες. Αυτή η συνεχιζόμενη ζέστη, σε συνδυασμό με τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ακόμη καταστροφική περίοδο πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας την επισφαλή θέση της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη.

Πέρυσι, η Ελλάδα έζησε έναν καύσωνα ρεκόρ 16 ημερών, ο οποίος τροφοδότησε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, κατέκαψε μια έκταση διπλάσια από το μέγεθος της Αθήνας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ακολούθησαν από κοντά οι καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο, όταν η κακοκαιρία Daniel εξαπέλυσε βροχοπτώσεις ενός έτους σε μία μόνο ημέρα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν διάφορους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πλήττεται τόσο σοβαρά από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και γύρω από τη Μεσόγειο, όπου οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο έντονες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.