Συναγερμός για την Ευλογιά των Πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα mpox στην Ευρώπη!

Επιμέλεια: Newsroom
Συναγερμός για την Ευλογιά των Πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα mpox στην Ευρώπη!
Η Σουηδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της νόσου mpox – παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων- εκτός Αφρικής.

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το το mpox, παλαιότερα γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων καθώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες ανιχνεύτηκε η πρώτη έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς της δημόσιας υγείας.

Μετά από την ανίχνευση της αύξηση των κρουσμάτων, η διασπορά αυξάνεται με την μεταδοτικότητα να παραμένει άγνωστη.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 15 Αυγούστου ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα mpox στη Σουηδία και το φαινόμενο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ενώ υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο του 2022 ο ΠΟΥ είχε κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό αλλά περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023, τον πήρε.

 

Οι επιστήμονες πέραν της έξαρσης ανησυχούν για την εξάπλωση ενός νέου στελέχους που εντοπίστηκε στο Κογκό τον Σεπτέμβριο του 2023 και ονομάστηκε Clade Ib. Το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται

Η mpox ή ευλογιά των πιθήκων, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της, είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Ρίγος και εξάντληση

συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των πρώην συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς μπορούν να ελεγχθούν με την πρόληψη των λοιμώξεων - ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα εμβόλια. Εμβόλια υπάρχουν, αλλά μόνο τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή που έχουν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο είναι συνήθως σε θέση να το κάνουν.

Ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσφατα από τους παρασκευαστές φαρμάκων να προτείνουν τα εμβόλιά τους κατά του ιού της ευλογιάς για επείγουσα χρήση, ακόμη και αν τα εμβόλια αυτά δεν έχουν εγκριθεί επίσημα στις χώρες όπου χρειάζονται.

Τώρα που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής έχει κηρύξει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την ήπειρο, ελπίζεται ότι οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να συντονίσουν καλύτερα την αντίδρασή τους και ενδεχομένως να αυξήσουν τη ροή ιατρικών προμηθειών και βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

ΕΟΔΥ: Εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο συστήνεται ο εμβολιασμός για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα.

Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.

Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox.

Ο εμβολιασμός έναντι του mpox πραγματοποιείται προς το παρόν στην Αθήνα στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα:

Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 7295310 / 210 7265159
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: ΑΤΤΙΚΟN