Άνδρος: Ειδικοί εξηγούν αναλυτικά τα λάθη και τις παραλείψεις στο «Σαόνησος» που παραλίγο να οδηγήσουν σε τραγωδία

Επιμέλεια: Newsroom
Άνδρος: Ειδικοί εξηγούν αναλυτικά τα λάθη και τις παραλείψεις στο «Σαόνησος» που παραλίγο να οδηγήσουν σε τραγωδία
Ειδικοί μίλησαν στο MEGA για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο πρωτοφανές περιστατικό στο λιμάνι της Άνδρου.

Στη σύλληψη του καπετάνιου του πλοίου SAONISOS της Saos Ferries μετά τις εικόνες για όσα επικίνδυνα συνέβησαν στο λιμάνι της Άνδρου το απόγευμα της Πέμπτης προχώρησαν λιμενικοί στην Κάρυστο.

Είχε προηγηθεί εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου για τις εικόνες με το αυτοκίνητο να φαίνεται να αδυνατεί να ανέβει στο πλοίο με πολίτες να προσπαθούν να το σπρώξουν ενώ και οι ίδιοι τελικά έτρεξαν να επιβιβαστούν.

«Στο λιμάνι όπου βρίσκονταν και τα στελέχη του λιμενικού σώματος επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα με πολύ δυνατές ριπές ανέμων και έντονο κυματισμό. Ωστόσο, το επίσημο δελτίο της ΕΜΥ δεν επίσυρε την απαγόρευση απόπλου του πλοίου», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Φάνης Μπαλατσούκας.

Ειδικοί μίλησαν στο MEGA για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο πρωτοφανές περιστατικό. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως αν ένας καπετάνιος διαπιστώνει πως ο καιρός δεν ενδείκνυται για να δέσει το πλοίο στο λιμάνι τότε δεν το προσεγγίζει.

Από τη στιγμή που ο καπετάνιος αποφάσισε να δέσει:

  • Έπρεπε να επιβιβαστούν όλοι οι επιβάτες πριν την αναχώρηση
  • Το πλοίο αναχωρεί αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όπως να έχει προηγηθεί επικοινωνία του αξιωματικού της γέφυρας με τον αξιωματικό στον καταπέλτη που προβλέπεται να συνεννοούνται συνεχώς μέσω ασυρμάτων
  • Στη συνέχεια ανεβαίνει ο καταπέλτης και μετά λύνονται τα σχοινιά για αναχώρηση από το λιμάνι
  • Ταυτόχρονα, προκύπτουν ευθύνες και για λιμενικούς αφού την ώρα της επιβίβασης υπήρχαν στο λιμάνι δύο λιμενικοί που παρέμειναν θεατές. Ερωτηματικό αποτελεί και το γιατί το Λιμενικό επέτρεψε την αναχώρηση του πλοίου μετά τις πρωτοφανείς εικόνες με το αυτοκίνητο.