Δυσοίωνες εκτιμήσεις από γνωστό περιβαλλοντολόγο: «Τα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο ξηρά» και «Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο»

Επιμέλεια: Newsroom
Δυσοίωνες εκτιμήσεις από γνωστό περιβαλλοντολόγο: «Τα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο ξηρά» και «Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο»
«Θα ανέβει τη θερμοκρασία στο μικροκλίμα της Αθήνας κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μετά τη μεγάλη και καταστροφική φωτιά στην Αττική.

Κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου για τα μελλοντικά προβλήματα ο περιβαλλοντολόγος, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μετά την μεγάλη φωτιά στην Αττική.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τageszeitung», η οποία αναδημοσιεύτηκε από την DW, ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, εκτιμά πως η έκταση της πρόσφατης καταστροφής μπορούσε να περιοριστεί: «Αυτό όμως θα απαιτούσε περισσότερη ειδική τεχνογνωσία και ζήλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αποτελεσματικότερο σχεδιασμό πυρόσβεσης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και μία ορθολογική οργάνωση των μέτρων πυρόσβεσης».

1

Όσον αφορά το εάν θα μπορέσουν να φυτρώσουν νέα δάση στις καμένες εκτάσεις, ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος επισημαίνει πως «τα καμένα μεσογειακά οικοσυστήματα, όπως τα πευκοδάση και οι θάμνοι, μπορούν να μεγαλώσουν με φυσικό τρόπο, εφ’ όσον έχουν παραμείνει άθικτα σε βάθος δεκαετίας – χωρίς δηλαδή να έχουν δεχτεί ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η φύση γιατρεύει τις πληγές της με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να μην επεμβαίνει ο homo economicus».

Δεδομένου ωστόσο ότι μία σημαντική έκταση του «πράσινου πνεύμονα» της περιοχής κάηκε, πώς θα επηρεαστεί το κλίμα και η ζωή στην Αθήνα, ρωτήθηκε ο περιβαλλοντολόγος.

«Βραχυπρόθεσμα θα είναι αυξημένα τα βλαβερά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα», απάντησε και συνέχισε:

«Μεσοπρόθεσμα η καταστροφή των δασικών αυτών εκτάσεων θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στο μικροκλίμα της αστικής περιοχής της Αθήνας κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Τα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο ξηρά, ενώ κατά τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία του αέρα θα βρίσκεται κοντά στους 39 βαθμούς. Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο».

Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος προειδοποιεί πρόσθεσε επίσης πως «μακροπρόθεσμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή θα ενταθούν, διότι εξαιτίας των καμένων δασών θα αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον τουρισμό».