Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε ξανά την «Γραμματέα του Διαβόλου»: Η 99χρονη Ναζί «συμμετείχε» στο θάνατο 10.000 ανθρώπων

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε ξανά την «Γραμματέα του Διαβόλου»: Η 99χρονη Ναζί «συμμετείχε» στο θάνατο 10.000 ανθρώπων
Η πρώην γραμματέας, Irmgard Furchner, καταδικάστηκε ξανά από γερμανικό δικαστήριο, , καθιστώντας την μία από τις τελευταίες εν ζωή Γερμανίδες που δικάστηκαν για ναζιστικά εγκλήματα.

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη (21/08) την έφεση μιας 99χρονης πρώην γραμματέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof, ο οποίος είχε καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία περισσότερων από 10.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«(Η κατηγορούμενη) βοήθησε τον διοικητή του στρατοπέδου και τους υπασπιστές του, με τους οποίους συνεργαζόταν με πνεύμα εμπιστοσύνης», αποφάνθηκε το δικαστήριο. «Μέσω της ένταξής της στη λειτουργία του στρατοπέδου ως αξιόπιστης και υπάκουης υφισταμένης, τους υποστήριξε και ψυχολογικά».

Η πρώην γραμματέας, Irmgard Furchner, καταδικάστηκε αρχικά από γερμανικό δικαστήριο το 2022 για το ρόλο της στη δολοφονία 10.505 ανθρώπων στο στρατόπεδο Stutthof, στη σημερινή Πολωνία, καθιστώντας την μία από τις τελευταίες εν ζωή Γερμανίδες που δικάστηκαν για ναζιστικά εγκλήματα.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει τη δίκη ως την πιθανώς τελευταία ετυμηγορία κατά των ναζιστικών εγκλημάτων, καθώς οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν πεθάνει ή είναι ακατάλληλοι να δικαστούν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ'όλη την μεταπολεμική περίοδο, οι Γερμανοί εισαγγελείς, προκειμένου να καταδικάσουν τους στρατιώτες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, έπρεπε να αποδείξουν τη συγκεκριμένη εμπλοκή τους σε συγκεκριμένες δολοφονίες. Αυτό σήμαινε ότι πολλοί ναζιστές δεν δικάστηκαν ποτέ!

Ωστόσο, όλα άλλαξαν με την καταδίκη του John Demjanjuk το 2011. Ο Τζον κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε μαζική δολοφονία, ενώ ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sobibór στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία. Τότε ήταν που δημιούργησε ένα νέο νομικό πλαίσιο που θεωρούσε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τόπους μαζικής δολοφονίας και επέτρεπε στους εισαγγελείς να καταδικάσουν οποιονδήποτε βοήθησε στη λειτουργία των στρατοπέδων.

Το ίδιο νομικό πλαίσιο επέτρεψε στους εισαγγελείς να καταδικάσουν τη Furchner, η οποία στα τέλη της εφηβείας εργαζόταν ως στενογράφος για τον διοικητή του Stutthof. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της εκείνη την εποχή, το τότε δικαστήριο ανηλίκων αποφάσισε να μην την καταδικάσει για τις πράξεις της.

Ο δικηγόρος της Furchner υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι γνώριζε για τις συστηματικές δολοφονίες στο στρατόπεδο, αλλά το γερμανικό δικαστήριο στην πόλη της Λειψίας απέρριψε το επιχείρημα αυτό εχθές (21/08).

«Οι υπάλληλοι της διοίκησης δεν ήταν κοντά στο έγκλημα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για την ποινική ευθύνη για συνέργεια», δήλωσε ο Τόμας Γουίλ, ο εισαγγελέας που ηγείται της γερμανικής C