Το συντομότερο IQ τεστ στον κόσμο που αποδεικνύει αν είσαι εξυπνότερος από το 80% των ανθρώπων

Επιμέλεια: Newsroom
Το συντομότερο IQ τεστ στον κόσμο που αποδεικνύει αν είσαι εξυπνότερος από το 80% των ανθρώπων
Ένας καθηγητής του πανεπιστημίου Yale ανέπτυξε το τεστ πριν 19 χρόνια.

Ένα τεστ IQ τριών ερωτήσεων, γνωστό ως Cognitive Reflection Test (CRT), έχει κερδίσει την προσοχή για την ικανότητά του να αποκαλύπτει αν είστε εξυπνότεροι από το 80% του πληθυσμού.

Παρά την απλότητά του, μόνο ένα μικρό μέρος των ανθρώπων καταφέρνει να απαντήσει σωστά και στις τρεις ερωτήσεις, καθιστώντας το μια τρομερή πρόκληση για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους γρήγορους στοχαστές.

Το CRT αναπτύχθηκε το 2005 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, Shane Frederick. Στόχος του ήταν να διερευνήσει πώς τα άτομα με υψηλότερες γνωστικές ικανότητες διαφέρουν από εκείνα με χαμηλότερες ικανότητες. Όταν το τεστ χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε 3.428 συμμετέχοντες, μόνο το 17% κατάφερε να απαντήσει σωστά και στις τρεις ερωτήσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ οι ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται απλές, απαιτούν κάτι περισσότερο από επιφανειακή σκέψη για την επίλυσή τους.

Ακολουθούν οι τρεις ερωτήσεις που απαρτίζουν το CRT:

1. Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10 δολάρια. Το ρόπαλο κοστίζει 1,00 δολάριο περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

2. Αν πέντε μηχανές χρειάζονται πέντε λεπτά για να φτιάξουν πέντε widgets, πόσο χρόνο θα χρειαστούν 100 μηχανές για να φτιάξουν 100 widgets;

3. Σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι με κρινάκια. Κάθε μέρα, το κομμάτι διπλασιάζεται σε μέγεθος. Αν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλυφθεί ολόκληρη η λίμνη, πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να καλυφθεί η μισή λίμνη;

Το CRT είναι ένα τεστ γνωστικού προβληματισμού, που σημαίνει ότι μετρά την ικανότητά σας να αντιστέκεστε στην πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό και αντ' αυτού να εμπλέκεστε σε βαθύτερη σκέψη.

Για την πρώτη ερώτηση, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν γρήγορα ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά. Ωστόσο, αυτή η απάντηση είναι λανθασμένη επειδή η διαφορά μεταξύ 1,00 και 10 σεντς είναι μόνο 90 σεντς και όχι 1,00 δολάριo, όπως ορίζει το πρόβλημα. Η σωστή απάντηση είναι 5 σεντς, δηλαδή το ρόπαλο κοστίζει 1,05 δολάρια και η μπάλα 5 σεντς, με άθροισμα 1,10 δολάρια.

Το δεύτερο ερώτημα συχνά βάζει τους ανθρώπους σε αμηχανία, επειδή μπορεί να νομίζουν ότι η κλίμακα αυξάνεται άμεσα. Ωστόσο, κάθε μηχανή χρειάζεται τον ίδιο χρόνο για να παράγει ένα widget, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μηχανών. Έτσι, η απάντηση είναι 5 λεπτά και όχι 100 λεπτά.

Η τρίτη ερώτηση απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι αν ο κήπος με τα κρινάκια διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε μέρα, θα καλύψει τη μισή λίμνη μια μέρα πριν καλύψει ολόκληρη τη λίμνη. Επομένως, η σωστή απάντηση είναι 47 ημέρες, όχι 24.

Η μελέτη του καθηγητή Frederick αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που είχαν καλές επιδόσεις στο CRT ήταν γενικά πιο υπομονετικοί και σκεπτόμενοι, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων.