Επιστήμονες απάντησαν στο γιατί δισεκατομμύρια καβούρια εξαφανίστηκαν από την Αλάσκα

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες απάντησαν στο γιατί δισεκατομμύρια καβούρια εξαφανίστηκαν από την Αλάσκα
Η εξαφάνιση των καβουριών του χιονιού είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απώλεια για τους ψαράδες- σηματοδοτεί μια ευρύτερη, πιο ανησυχητική αλλαγή στο οικοσύστημα της Αρκτικής

Το 2022, η εξαφάνιση δισεκατομμυρίων καβουριών από τη θάλασσα Bering κοντά στην Αλάσκα προκάλεσε σοκ στην αλιευτική κοινότητα αλλά και σοβαρές ανησυχίες στους επιστήμονες.

Αρχικά, η υπεραλίευση αποκλείστηκε ως αιτία και η προσοχή στράφηκε στα όλο και πιο θερμά νερά της περιοχής. Τώρα, μια νέα έρευνα προσφέρει περισσότερα στοιχεία που εξηγούν αυτό το πρωτοφανές γεγονός: τμήματα της θάλασσας υφίστανται μια βαθιά μεταμόρφωση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) υπογραμμίζει τις ανησυχητικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα. Η έρευνα δείχνει ότι οι θερμότερες συνθήκες χωρίς πάγο, που είναι πιο χαρακτηριστικές για αυτές τις περιοχές, έχουν γίνει περίπου 200 φορές πιο πιθανές στη νοτιοανατολική περιοχή από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη της ευρείας καύσης ορυκτών καυσίμων. Αυτή η μετατόπιση όχι μόνο μεταβάλλει το τοπικό οικοσύστημα, αλλά έχει επίσης καταστροφικές επιπτώσεις στα είδη που εξαρτώνται από τις ψυχρές, αρκτικές συνθήκες για να επιβιώσουν.

Ο Michael Litzow, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του εργαστηρίου Kodiak της NOAA Fisheries στην Αλάσκα, τόνισε την κλίμακα αυτών των αλλαγών. Επεσήμανε ότι το οικοσύστημα της θάλασσας έχει μεταβληθεί δραματικά. Σύμφωνα με τον Litzow, η τάση αυτή υποδηλώνει ότι τα εξαιρετικά θερμά έτη θα γίνουν ο κανόνας, ενώ οι πραγματικά αρκτικές συνθήκες -που χαρακτηρίζονται από χαμηλές θερμοκρασίες και παγωμένα νερά- θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Τα καβούρια του χιονιού, τα οποία είναι ένα είδος που επιβιώνει στην Αλάσκα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις αλλαγές. Ένα κύμα καύσωνα το 2018 και το 2019 αποδείχθηκε καταστροφικό για αυτά τα καβούρια. Τα θερμότερα νερά επιτάχυναν τον μεταβολισμό των καβουριών, αλλά το οικοσύστημα δεν μπορούσε να προσφέρει αρκετή τροφή για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις τους, οδηγώντας σε μαζική πείνα.

Ο αντίκτυπος ήταν καταστροφικός, με δισεκατομμύρια καβούρια να χάνονται, γεγονός που με τη σειρά του ακρωτηρίασε την αλιευτική βιομηχανία της Αλάσκας. Η εξαφάνιση των καβουριών του χιονιού είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απώλεια για τους ψαράδες- σηματοδοτεί μια ευρύτερη, πιο ανησυχητική αλλαγή στο οικοσύστημα της Αρκτικής.