Η προκλητική «απάντηση» Ουκρανής στα αντιτουριστικά γκράφιτι της Βαρκελώνης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις

Newsroom
Η προκλητική «απάντηση» Ουκρανής στα αντιτουριστικά γκράφιτι της Βαρκελώνης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις
Μια τουρίστρια ανέβασε μια φωτογραφία από τις διακοπές της και αστειεύτηκε: «Ευχαριστώ τη Βαρκελώνη για την πολύ ζεστή υποδοχή».

Όλο το καλοκαίρι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Με το σύνθημα «Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», οι κάτοικοι της Βαρκελώνης ζήτησαν αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την πόλη, πρώτο τουριστικό προορισμό της Ισπανίας.

Οι πολέμιοι του υπερτουρισμού καταγγέλλουν τα αποτελέσματά του στην τιμή της στέγης -τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης - αλλά επίσης τις συνέπειές του στα τοπικά καταστήματα, στο περιβάλλον ή στις συνθήκες απασχόλησης των ντόπιων.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, όλη η πόλη έχει γεμίσει με αντιτουριστικά γκράφιτι που καλούν τους τουρίστες να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Μπροστά σε ένα τέτοιο γκράφιτι φωτογραφήθηκε με τουρίστρια από την Ουκρανία και «σήκωσε» θύελλα αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, εξέφρασε σαρκαστικά την ευγνωμοσύνη της στους κατοίκους της Βαρκελώνης για την «πολύ θερμή υποδοχή» τους, ενώ πόζαρε δίπλα σε ένα γκραφίτι που έγραφε «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους». Μάλιστα, ανέβασε τη φωτογραφία στα social media και έγραψε: «Ευχαριστώ τη Βαρκελώνη για την πολύ θερμή υποδοχή».

1

Η ανάρτησή της έγινε γρήγορα ανάρπαστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 likes, αλλά φαίνεται ότι χτύπησε «νεύρο» σε ορισμένους κατοίκους της Βαρκελώνης. Ένας ντόπιος απάντησε: «Έτσι θα έπρεπε να είναι», ενώ ένας άλλος δήλωσε ευθέως: «Πήγαινε σπίτι σου».

Ένας ντόπιος συνέχισε λέγοντας «δεν είναι αστείο» και εξήγησε ότι «εξαιτίας του τουρισμού εμείς οι ντόπιοι δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε στις πόλεις μας»: «Οι τιμές των πάντων αυξάνονται λόγω του μαζικού τουρισμού, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Μόνο η Airbnb και τα εστιατόρια είναι ευχαριστημένα με τον μαζικό τουρισμό».