«Βρώμικος κεραυνός»: Το σπάνιο φαινόμενο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Βρώμικος κεραυνός»: Το σπάνιο φαινόμενο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου (vid)
Οι ηφαιστειακές αστραπές εμφανίζονται αποκλειστικά στην ατμόσφαιρα πάνω από ένα εκρηκτικό ηφαίστειο και δεν προκαλούνται άμεσα από την ίδια τη λάβα.

Όταν η φύση εξαπολύει την ωμή της δύναμη, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τρομακτικά αλλά και να προκαλούν δέος.

Ένα βίντεο που κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει μια τέτοια εκπληκτική στιγμή, όταν κεραυνός χτυπά ένα ενεργό ηφαίστειο, δημιουργώντας μια δραματική επίδειξη της οργής της φύσης.

@brown_watermelon #lightning #lava #eruption #volcano #thunder #nature #power ♬ Thunder Sound - Tmsoft's White Noise Sleep Sounds

Το σύντομο κλιπ, το οποίο έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή σε πλατφόρμες όπως το TikTok, δείχνει τη λιωμένη λάβα να πέφτει από την κορυφή ενός ηφαιστείου, με τη φλογερή πορτοκαλοκόκκινη λάμψη της να είναι αρκετά φωτεινή. Καθώς οι θεατές μαγεύονται από τη ροή της λάβας, ένας κεραυνός ξαφνικά διαπερνά τον ηφαιστειακό πίδακα, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό οπτικό θέαμα.

Η σκηνή είναι τόσο σουρεαλιστική που κάποιοι την παρομοίασαν με τη δραματική είσοδο του The Undertaker, του εμβληματικού παλαιστή του WWE που είναι γνωστός για τις δυσοίωνες εμφανίσεις του. Ωστόσο, το φυσικό φαινόμενο που παρουσιάζεται είναι πολύ πιο σύνθετο και σπάνιο.

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι η λάβα και ο κεραυνός αντιδρούν άμεσα μεταξύ τους, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, εκτοξεύει στάχτη, αέρια και λάβα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Η σύγκρουση και η τριβή των ηφαιστειακών σωματιδίων στον αέρα δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αυτό το στατικό φορτίο μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κεραυνών μέσα στο ηφαιστειακό νέφος, ένα φαινόμενο γνωστό ως ηφαιστειακή αστραπή ή «βρώμικος κεραυνός».

Οι ηφαιστειακές αστραπές εμφανίζονται αποκλειστικά στην ατμόσφαιρα πάνω από ένα εκρηκτικό ηφαίστειο και δεν προκαλούνται άμεσα από την ίδια τη λάβα. Αντίθετα, η έντονη δραστηριότητα της έκρηξης δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για αυτό το σπάνιο γεγονός.