Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο και μεγαλύτερο παρατηρητήριο του ήλιου και των άστρων που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο και μεγαλύτερο παρατηρητήριο του ήλιου και των άστρων που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα
Σε μια σπουδαία αρχαιολογική και αστρολογική ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο.

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν «το πρώτο και μεγαλύτερο αστρονομικό παρατηρητήριο» που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.

Ένα ηλιακό ρολόι και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε ένα κτίριο που είχε σχεδιαστεί με κεκλιμένη αρχιτεκτονική για τη μέτρηση της σκιάς και της ηλιακής κίνησης, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Αποκαλύφθηκαν επίσης χαρακτικά που απεικονίζουν την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα για τις τρεις εποχές του έτους και θησαυροί της εποχής.

Ο πύργος της Αστρονομίας, φτιαγμένος με πέντε επίπεδα μπλοκ από ασβεστόλιθο, ήταν μέρος του ναού Buto, ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος που αποκαλύφθηκε στο Kafr Sheikh - μια περιοχή περίπου 2,5 ώρες βόρεια των μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας.

Υπήρχαν ειδικές πλαϊνές είσοδοι στα ανατολικά και τα δυτικά του για την καλύτερη παρακολούθηση της καθημερινής τροχιάς του ήλιου, μαζί με «μια αίθουσα από κεντρικές στήλες ανοιχτή στο σχήμα του γράμματος», σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αρχαιολογικό αξιωματούχο Δρ Ayman Ashmawi.

Ο χώρος περιείχε επίσης ένα «κεκλιμένο ρολόι σκιών» πέτρινο ηλιακό καντράν, το οποίο «θεωρείται ένα από τα πιο εξέχοντα όργανα χρονομέτρησης στην αρχαιότητα», σύμφωνα με το υπουργείο.

Υπάρχουν τέσσερα επιπλέον δωμάτια κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό και ένας μικρός θάλαμος από πέτρα - ο τελευταίος είναι πιθανότατα το ίδιο το παρατηρητήριο.

Πηγή φωτό: .ancient-origins.net