Υπεραστικοί: Καλά θα κάνετε να τους ακούσετε (vid)

Υπεραστικοί: Καλά θα κάνετε να τους ακούσετε (vid)
Η μπάντα αυτή ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να πάρει θέση και πώς να δυναμώσει τη φωνή αυτών που αγωνίζονται.

Το γάντι είναι βελούδινο, η γροθιά όμως σιδερένια. Το δέρμα της μπότας μαλακό και το πάτημά της σκληρό και ανελέητο. Η τεχνολογία σε μια σιδερένια ράβδο συγκεντρώνεται και σε σκοτώνει. Και αυτό δεν είναι το τέλος! Τα δάκρυα, οι κραυγές, οι αγωνίες, η οργή, μαζεύονται και ρίχνονται στην άβυσσο του φόβου. Η υποταγή είναι τελευταία πράξη του σκοτωμένου. Και το αστικό σύστημα εξουσίας προχωρά με την αλαζονεία και τον κυνισμό που επιβάλλει. Οι εκπρόσωποί του αποθεώνονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, δέχονται τους ήχους πληρωμένων κλακαδάρων και αυτή είναι η μοναδική αποδεκτή μουσική. Κι αν όλα είναι δυστοπικά και ζοφερά, στο κέντρο της πόλης, εκεί που όλα γίνονται και αποφασίζονται, κάποιοι φτιάχνουν λόγια ανθεκτικά, αντιστασιακά, σκωπτικά, ταξικά, φιλεργατικά, φιλολαϊκά. Η ταξική συνείδηση και η γνώση ατσαλώνουν θέληση και θέση και όταν έρχεται η καταστολή, αυτοί δεν κάνουν πίσω. Ό,τι με τη βία αρπάχτηκε, επιστρέφει στην ελπίδα, στον λυγμό και στην ανάταση της μουσικής που είναι αληθινά αγωνιστική και γνήσια στρατευμένη στο πλευρό του ανθρώπου που μάχεται και θέλει λόγια-«φλόγες», λόγια που «πετάνε» και διαλύουν αλυσίδες, γύψους και κάλπικες ψήφους. Αυτοί οι λίγοι υπάρχουν και με συνέπεια δημιουργούν, δρουν, αντιδρούν, στηρίζουν και κάνουν τη μουσική μέσο πάλης και ανάσας. Οι Υπεραστικοί είναι εδώ και καλά θα κάνετε να τους ακούσετε.

Το πολιτικό τραγούδι θέλει θάρρος


Το συγκρότημα που παίζει για τον ένα, τους δυο, τους χίλιους δεκατρείς! Οι Υπεραστικοί είναι δίπλα σε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, σε αυτούς που δεν διαλέγουν τις αλυσίδες, σε αυτούς που κρατάνε τη γροθιά υψωμένη. Το πολιτικό, ταξικό, μαχητικό πνεύμα διαπερνά το έργο και την έκφραση της μπάντας. Και είναι η αταλάντευτη πίστη σε αυτό που ξέρουν, σε αυτό που ζητούν, που τους κάνει ξεχωριστούς. Με τον τρόπο τους ενώνουν σοσιαλιστική θεωρία και πράξη και η δράση τους τελειωμό δεν έχει. Η κοινωνική τους ματιά εισπράττει, φιλτράρει και επιστρέφει όλα τα πολιτικο/κοινωνικά μηνύματα. Το μουσικό τους αποτύπωμα, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να είναι άμεσο, καθαρό και ουσιαστικά συναισθηματικό. Κρυστάλλινες φωνές, εύληπτα παρεμβατικά δείγματα, ήχος μελωδικός, σκληρός, φτιαγμένος σε αλέκιαστες γραμμές. Εδώ, τα λόγια, το μήνυμα, έχουν σημασία και οι Υπεραστικοί το μεταφέρουν χωρίς φόβο και πάθος. Το πολιτικό τραγούδι θέλει θάρρος και αλήθεια, κοινωνική, πολιτική, μόρφωση, ενημέρωση και τη δύναμη να είσαι διαρκώς εκεί που χτυπάει η καρδιά του λαϊκού αγώνα. Οι Υπεραστικοί προχωρούν απερίσπαστοι και «οπλίζουν» τη μουσική τους με μνήμη, αγώνες, διδάγματα, αλληλεγγύη, χαρά, ελπίδα.

Είναι παντού!


Οι Υπεραστικοί είναι παντού! Σε κάθε κοινωνική ανάγκη δηλώνουν «παρών» και τους στίχους τους μοιράζονται με τους συνανθρώπους τους. Το στιχουργικό πεδίο είναι κρίσιμο για τη δημιουργία και για την καλλιτεχνική τους ύπαρξη. Αν θέλαμε να περιορίσουμε σχηματικά θα λέγαμε: αυτά που βλέπουν, αυτά λένε. Οι Υπεραστικοί, όμως, πάνω απ’ όλα «διαβάζουν» τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Λειτουργούν ως ποιητές: διαλύουν τη σκόνη και το μαύρο που ρίχνει κάθε εξουσία στην πορεία των πραγμάτων. Και είναι αυτή η «από τα κάτω» φωνή που περνά στον ακροατή και σίγουρα τον αγγίζει, τον κινητοποιεί, τον αφυπνίζει. Στα τραγούδια τους ο τόνος είναι αποφασιστικός, οι γραμμές σίγουρες, η αφήγηση στιβαρή και τα συναισθήματα περνούν στο ηχητικό-μουσικό πεδίο. Αν θέλαμε να τους κατατάξουμε, θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια «ροκ-λαϊκή» (sic) μπάντα που παντρεύει τον σκληρό ήχο με τον παραδοσιακό, κυρίως αυτόν που έχει σκωπτική διάθεση. Οι Υπεραστικοί είναι παραγωγικότατοι και πάντα εύστοχοι. Εάν τους αναζητήσετε στο διαδίκτυο θα βρείτε τα περισσότερα τραγούδια τους. Όλα έχουν κάτι να πουν, όλα προκαλούν ψυχική ανάταση και όλα είναι δικά τους και δικά μας.

*Τους Υπεραστικούς τους βρίσκετε σε YouTube, Facebook, yperastikoi.blogspot.com.

Η φωτογραφία από τη σελίδα τους Υπεραστικοί γκρουπ, στο facebook

@Photo credits: facebook