Η Νότια Κορέα θα πληρώνει τους ντόπιους για να βρουν σύντροφο: Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται ραγδαία

Ρεπορτάζ: Newsroom
Η Νότια Κορέα θα πληρώνει τους ντόπιους για να βρουν σύντροφο: Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται ραγδαία
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει πειραματιστεί με διάφορες πολιτικές για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της οικογένειας.

Η Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο, στρέφεται σε οικονομικά κίνητρα για την καταπολέμηση της δημογραφικής της κρίσης.

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την ανησυχητική τάση μείωσης του πληθυσμού, η κυβέρνηση αναπτύσσει διάφορα προγράμματα που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του γάμου και της δημιουργίας οικογένειας μεταξύ των πολιτών της.

Μια τέτοια πρωτοβουλία ξεκίνησε στην περιοχή Saha του Busan, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Κορέας. Η περιοχή προσφέρει στους κατοίκους οικονομικά κίνητρα ύψους έως και 38.000 δολαρίων για να ενθαρρύνει τα ραντεβού και τον γάμο. Αυτή η μοναδική προσέγγιση έχει ως στόχο να παρακινήσει τα ζευγάρια να δεθούν με τα δεσμά του γάμου, ελπίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.

Ο δείκτης γονιμότητας της Νότιας Κορέας έχει φθάσει σε ένα κρίσιμα χαμηλό επίπεδο 0,72 παιδιών ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού. Η μείωση αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το μελλοντικό εργατικό δυναμικό της χώρας, την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Το νέο πρόγραμμα στο Busan αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτών των δημογραφικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει πειραματιστεί με διάφορες πολιτικές για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματικών επιδομάτων για τα νεογέννητα, της επιδοτούμενης παιδικής φροντίδας και της υποστήριξης της γονικής άδειας. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μέχρι στιγμής κάνει ελάχιστα για να ανακόψουν την πτωτική τάση.

Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών πιέσεων, του υψηλού κόστους στέγασης, των ανταγωνιστικών αγορών εργασίας και των μεταβαλλόμενων κοινωνικών προτύπων που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική ανέλιξη και την προσωπική ελευθερία έναντι των παραδοσιακών οικογενειακών δομών.