Κορώνη Μεσσηνίας: Ημερίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής

Newsroom
Κορώνη Μεσσηνίας: Ημερίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής
Ο Δήμος Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Μανιατακείου Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα:«Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής - από τη Θεωρία στην Πράξη».


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 και ώρα 20:00 στην Κορώνη Μεσσηνίας, η οποία αποτελεί την Ελληνική Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής.

Στην ημερίδα ακολουθήθηκε η φιλοσοφία «Από τη θεωρία στην Πράξη», συνδυάζοντας έναν εργασιακό διάλογο για τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών με την εκτέλεση συνταγών από τον διακεκριμένο chef Λευτέρη Λαζάρου. Σημαντική ήταν η συμβολή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο έχει δημιουργήσει τράπεζα σπόρων για την υποστήριξη της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών.

e

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας, την οποία συντόνισε ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Καρβέλας:

Τραπέζι Διαλόγου: Τον Δήμο Πύλου Νέστορος εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Καρβέλας και ο Αντι/ρχος Δ.Ε Κορώνης και Τουρισμού Παναγιώτης Μαργιάννης, από το Μανιατάκειο Ίδρυμα ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μανιατάκης, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο κ. Αναστάσιος Κότσιρας (Εργαστήριο Λαχανοκομίας, Τμήμα Γεωπονίας), από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) ο πρόεδρος κ. Γιάννης Κολοβός, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μαργιάννης. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Παύλος Γκραίκης καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μεταμόρφωσης ''Η Εστία'' κα. Αγγελική Μαθιοπούλου. Την συζήτηση πλαισίωσαν με τις γνώσεις τους η κα. Νανά Δαρειώτη, η οποία είναι δημοσιογράφος γαστρονομίας, διευθύντρια περιοδικού Cantina της εφημερίδας ''Πρώτο Θέμα'' , καθώς και ο κ. Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας, ερευνητής γαστρονομίας και αρθρογράφος στο περιοδικό "Γαστρονόμος" της εφημερίδας ''Καθημερινή''.

g

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- Ιστορική και πολιτισμική αξία των παραδοσιακών ποικιλιών.
- Δημιουργία και υιοθέτηση συνταγών από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στην εστίαση.
- Διατροφικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής.
- Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις στην παραγωγή τοπικών προϊόντων.
- Στρατηγικές προώθησης της περιοχής μέσω της μεσογειακής διατροφής.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου πρόσφερε μια ζωντανή επίδειξη μαγειρικής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και άλλα τοπικά προϊόντα. Στην εκδήλωση υπήρξε συμμετοχή Μεσσήνιων οινοποιών με προϊόντα που παρουσιάστηκαν από τον κ. Γιάννη Διονυσόπουλο Wset L3. Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν συνταγές από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών τις οποίες παρουσίασαν και ανέδειξαν οι Επαγγελματίες της Εστίασης της Δ.Ε. Κορώνης.

Η ημερίδα στόχευσε στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Κορώνης αλλά και της Μεσσηνίας, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών εστίασης και του κοινού για τα οφέλη της καλλιέργειας και χρησιμοποίησης παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών καθώς και των ποικιλιών του Μεσσηνιακού Αμπελώνα.