Το νέο Πεντάγωνο της Τουρκίας θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ: Θα εργάζονται 15.000 άνθρωποι σε 890.000 τ.μ. (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το νέο Πεντάγωνο της Τουρκίας θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ: Θα εργάζονται 15.000 άνθρωποι σε 890.000 τ.μ. (vid)
Το αρχηγείο θα είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων αμυντικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων μέτρων κυβερνοασφάλειας.

Στην καρδιά της Άγκυρας, μια μνημειώδης κατασκευή παίρνει σάρκα και οστά, συμβολίζοντας τις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες και τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Με την προσωρινή ονομασία «Crescent Star», αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα ενώσει το Υπουργείο Άμυνας και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα σε ένα από τα πιο προηγμένα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης στον κόσμο.

Τοποθετημένο σε μια τεράστια έκταση 12,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο Etimesgut της Άγκυρας, το συγκρότημα «Crescent Star», που ονομάστηκε «Πεντάγωνο της Τουρκίας», αντιπροσωπεύει ένα τολμηρό όραμα για το μέλλον της άμυνας της Τουρκίας. Τα θεμέλια αυτού του εκτεταμένου συγκροτήματος τέθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Αυγούστου του 2021 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει περιγράψει το έργο ως ένα «φρούριο» που θα ενοποιήσει την αμυντική ηγεσία της Τουρκίας και θα προβάλει τη στρατιωτική υπεροχή του έθνους στην παγκόσμια σκηνή. Το συγκρότημα θα διαθέτει 890.000 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου, φιλοξενώντας το Υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια ενιαία πανεπιστημιούπολη.

Το αρχηγείο θα είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων αμυντικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων μέτρων κυβερνοασφάλειας. Το συγκρότημα θα βρίσκεται κοντά στην έδρα του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών, σε έναν στρατηγικό δρόμο που συνδέει την Άγκυρα με την κεντρική επαρχία του Eskişehir, ενισχύοντας το ρόλο του ως κεντρικού κόμβου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Πέρα από τις στρατιωτικές του δυνατότητες, το «Crescent Star» θα τηρεί επίσης πρακτικές περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ολοκλήρωσή του, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής υπέγραψαν πρωτόκολλο προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τη φύτευση 13.000 δενδρυλλίων σε μια έκταση 20 εκταρίων εντός του συγκροτήματος μέχρι το τέλος του έτους. Οι μελλοντικές προσπάθειες θα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών με την εξισορρόπηση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων με χώρους πρασίνου που απορροφούν τον άνθρακα, δημιουργώντας μια πανεπιστημιούπολη ανθεκτική στο κλίμα.

Το έργο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2024, αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω της ανακατανομής πόρων από τον ανάδοχο, την Rönesans, σε περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023. Ωστόσο, η κατασκευή συνεχίστηκε, με νέα εστίαση στην ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου έργου έως το 2025.