Η συμβιωτική σεξουαλικότητα είναι ένα νέο φαινόμενο που ούτε οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν

Newsroom
Η συμβιωτική σεξουαλικότητα είναι ένα νέο φαινόμενο που ούτε οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν
Η συμβιωτική σεξουαλικότητα είναι ένα νέο φαινόμενο που έχει αναγκάσει τους ειδικούς να «επανεξετάσουν» την ανθρώπινη έλξη

Μια νέα μελέτη ερεύνησε βαθύτερα την πολυγαμία και όσους συμμετέχουν σε τέτοιες σχέσεις. Το θέμα της πολυγαμίας και των «throuples» έλαβε αυξημένη προσοχή τους τελευταίους μήνες μετά την κυκλοφορία της νέας ταινίας Challengers.

Στην ταινία ο χαρακτήρας της Zendaya και δύο άνδρες έχουν ένα πολύ έντονο ερωτικό τρίγωνο. Ωστόσο, ενώ στην ταινία οι Josh O'Connor και Mike Faist έλκονται και οι δύο από τη Zendaya, υπάρχει ένα νέο σεξουαλικό φαινόμενο που βλέπει αυτού του είδους τις σχέσεις με άλλο μάτι.

Πρόκειται για κάτι που είναι γνωστό ως symbiosexuality - συμβιωτική σεξουαλικότητα και είναι όταν κάποιος έλκεται από ένα ζευγάρι και όχι από τα άτομα που το απαρτίζουν.

Αυτό το είδος σεξουαλικότητας περιγράφεται ως η «έλξη προς την ενέργεια, την πολυδιάστατη φύση και τη δύναμη που μοιράζονται οι άνθρωποι στις σχέσεις».

Η Sally W. Johnston, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, διεξήγαγε πρόσφατα μια μελέτη στην οποία διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων αισθανόταν σεξουαλική έλξη για ένα ζευγάρι και είναι πρόθυμο να ενταχθεί σε αυτό, αναφέρει η MailOnline.

Με αυτό κατά νου, ο Johnston λέει ότι πρέπει να «επανεξετάσουμε τη φύση της ανθρώπινης έλξης και επιθυμίας ως εμπειρίες μόνο ένα προς ένα».

Τα ευρήματα του Johnston, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Archives of Sexual Behavior, ανέλυσαν δευτερογενή δεδομένα από τη μελέτη 2023 The Pleasure Study, η οποία εξέτασε 373 συμμετέχοντες σχετικά με πτυχές της σεξουαλικής και έμφυλης ταυτότητάς τους.

Εξηγώντας τα ευρήματα, η μελέτη αναφέρει: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι άνθρωποι βιώνουν συμβιωτική έλξη, την οποία περιγράφουν ως έλξη προς την ενέργεια, την πολυδιάστατη φύση και τη δύναμη που μοιράζονται οι άνθρωποι στις σχέσεις τους.