H φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων» εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία της Νορβηγίας

Newsroom
H φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων» εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία της Νορβηγίας
Τα αίτια του θανάτου της φάλαινας δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ δεν εντοπίστηκαν ορατά τραύματα κατά την αρχική νεκροψία του κήτους.

Μία φάλαινα μπελούγκα που αναφερόταν ως «κατάσκοπος της Ρωσίας» και άκουγε στο όνομα «Χβάλντιμιρ», εντοπίστηκε νεκρή σε ακτή της Νορβηγίας χθες (31/8).

Είχε παρατηρηθεί πρώτη φορά πριν πέντε χρόνια, φέροντας μια περίεργη ζώνη, κάτι που γέννησε υποψίες ότι χρησίμευε στο ρωσικό Ναυτικό ως ακούσιος κατάσκοπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής το 2019. Το όνομα που της δόθηκε προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που ενώνει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

«Βρήκα την Χβάλντι νεκρή χθες ενώ την έψαχνα, όπως συνήθως έκανα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο θαλάσσιος βιολόγος Σεμπάστιαν Στραντ, ιδρυτής της ΜΚΟ Marine Mind.

Τα αίτια του θανάτου της φάλαινας δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ δεν εντοπίστηκαν ορατά τραύματα κατά την αρχική νεκροψία του κήτους, κατά τον Στραντ, που σημείωσε ότι το κτηνιατρικό ινστιτούτο θα βοηθήσει να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της.

Βιολόγοι που την είχαν πλησιάσει κατάφεραν να αφαιρέσουν την ζώνη που ήταν δεμένη γύρω από το κεφάλι της. Η ζώνη ήταν εξοπλισμένη με μια βάση για μια μικρή κάμερα, και στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης αναγραφόταν στα αγγλικά: «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη».

Η νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας υπέθεσε τότε ότι η Χβάλντιμιρ είχε δραπετεύσει από μια περίφραξη και είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, καθώς φαίνεται πως ήταν συνηθισμένη στην παρέα ανθρώπων και είχε την τάση να πλησιάζει πλοία.