«Έξυπνα» κοράκια στη Γαλλία εκπαιδεύτηκαν για να μαζεύουν γόπες με αντάλλαγμα φαγητό: Το ιστορικό πείραμα που απέδωσε καρπούς (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Έξυπνα» κοράκια στη Γαλλία εκπαιδεύτηκαν για να μαζεύουν γόπες με αντάλλαγμα φαγητό: Το ιστορικό πείραμα που απέδωσε καρπούς (vid)
Ιστορικό είναι το πείραμα που είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλία το 2018.

Σε μια μοναδική και εντυπωσιακή πρωτοβουλία, κοράκια στη Γαλλία εκπαιδεύτηκαν να μαζεύουν αποτσίγαρα και μικρά σκουπίδια, βάζοντας ουσιαστικά τους ανθρώπους σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη διατήρηση της καθαριότητας του περιβάλλοντος. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο θεματικό πάρκο Puy du Fou στο Les Epesses, ένα ιστορικό αξιοθέατο που εισήγαγε αυτό το ασυνήθιστο συνεργείο καθαρισμού το 2018.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν έξι «ιδιαίτερα έξυπνα» πουλιά, τα οποία εκπαιδεύτηκαν όλα να συλλέγουν τα σκουπίδια και να τα εναποθέτουν σε ένα δοχείο με αντάλλαγμα φαγητό. Στόχος του πειράματος ήταν όχι μόνο να καταδειχθεί η ευφυΐα αυτών των πτηνών, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις συνήθειές τους όσον αφορά τα σκουπίδια.

Ο επικεφαλής ιδρυτής του πάρκου, Christophe Gaborit, ξεκίνησε το πρόγραμμα εκπαιδεύοντας δύο κοράκια χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο κουτί με δύο διαμερίσματα: το ένα με ένα κομμάτι σκουπιδιών και το άλλο αποκαλύπτοντας μια ανταμοιβή. Τα κοράκια έμαθαν γρήγορα να συνδέουν το μάζεμα των σκουπιδιών με τη λήψη μιας λιχουδιάς και το πείραμα επεκτάθηκε από εκεί και πέρα.

Παρόλο που τα πουλιά δεν προορίζονταν να χρησιμεύσουν ως καθαριστές πλήρους απασχόλησης, οι ενέργειές τους στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη ρίψη απορριμμάτων. «Ο στόχος δεν είναι απλώς να χρησιμοποιήσουμε τα κοράκια ως καθαριστές», εξήγησε ο Gaborit.

Ένα βίντεο που μοιράστηκε το National Geographic κατέγραψε τα κοράκια σε δράση, να ψάχνουν επιμελώς το έδαφος για κομμάτια σκουπιδιών, κυρίως αποτσίγαρα, και να επιστρέφουν σε ένα ξύλινο κουτί για να αποθέσουν τα σκουπίδια. Οι ενέργειές τους προκάλεσαν κύμα θαυμασμού και συζητήσεων μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου.