Γιατροί απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν κάποιος καταπίνει τσίχλα

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατροί απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν κάποιος καταπίνει τσίχλα
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε τι συμβαίνει τελικά αν κάποιος καταπιεί τσίχλα.

Οι γιατροί απάντησαν επιτέλους στο μακροχρόνιο ερώτημα αν η κατάποση τσίχλας είναι επικίνδυνη. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει εκείνη τη στιγμή που μασάμε τσίχλα, αλλά δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων στον ορίζοντα. Συχνά, η πιο εύκολη λύση φαίνεται να είναι η κατάποσή της. Αυτό το καθημερινό σενάριο έχει τροφοδοτήσει μια πληθώρα θεωριών, με κάποιες να υποστηρίζουν ότι η τσίχλα παραμένει στο στομάχι, άπεπτη, για επτά χρόνια, ή ακόμη ότι μπορεί να τυλιχτεί γύρω από την καρδιά σας. Αυτές οι ανησυχητικές ιδέες έχουν παραμείνει για χρόνια, αλλά οι ειδικοί τις έχουν διαψεύσει με συνέπεια, προσφέροντας πιο καθησυχαστικές εξηγήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταπίνεται η τσίχλα.

Η κατάποση ενός μόνο κομματιού τσίχλας δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη. Ωστόσο, δεν συνιστάται να γίνεται συνήθεια η κατάποση τσίχλας. Η Cleveland Clinic εξηγεί ότι η τσίχλα παρασκευάζεται από μια ουσία η οποία δεν αποτελείται από φυσικά συστατικά τροφίμων. Η συγκεκριμένη ουσία είναι μη αφομοιώσιμη και δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα, τα οποία ο οργανισμός διασπά και απορροφά, η βάση τσίχλας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη καθώς περνάει από το πεπτικό σύστημα.

Η διαιτολόγος Beth Czerwony από την κλινική Cleveland Clinic διευκρινίζει: «Η ουσία δεν μπορεί να χωνευτεί, οπότε απλά παραμένει στο έντερό σας σε όλη τη διαδρομή και δεν διασπάται». Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει την τσίχλα όπως συμβαίνει με άλλες τροφές. Ωστόσο, καθησυχάζει επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αν έχετε καταπιεί πρόσφατα μια τσίχλα.

Στην πραγματικότητα, αν καταπιείτε μια τσίχλα, συνήθως θα περάσει από το πεπτικό σας σύστημα και θα αποβληθεί περίπου 40 ώρες αργότερα. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να χωνευτεί, βγαίνει ολόκληρη. Έτσι, ενώ μπορεί να μην είναι επιβλαβές να καταπίνετε τσίχλα περιστασιακά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τσίχλα δεν έχει σχεδιαστεί για να τρώγεται και η τακτική κατανάλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.