Η ξεχασμένη επιδημία: Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Επιμέλεια: Newsroom
Η ξεχασμένη επιδημία: Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών αποτελεί μια πολύπλοκη και απρόβλεπτη απειλή.

Από τον Οκτώβριο του 2021, το άκρως μολυσματικό στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών έχει οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες ζωών στο ζωικό βασίλειο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 280 εκατομμυρίων πτηνών παγκοσμίως. Το στέλεχος αυτό έχει προκαλέσει την πιο σημαντική και ξαφνική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού άγριων πτηνών εδώ και δεκαετίες. Δεκάδες χιλιάδες απειλούμενα και ενδημικά είδη πτηνών έχουν εξαλειφθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες θηλαστικά έχουν επίσης υποκύψει στον ιό. Παρά την ανησυχητική κλίμακα αυτού του ξεσπάσματος, υπήρξε εκπληκτικά μικρή κάλυψη των επιπτώσεών του στην παγκόσμια βιοποικιλότητα, τα γεωργικά συστήματα και τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει ότι η γρίπη των πτηνών έχει πλέον εξαπλωθεί σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη - την περιοχή της Ανταρκτικής - όπου έχει προκαλέσει σημαντικό θάνατο των θαλάσσιων ελεφάντων. Η επιδημία έχει πλέον επηρεάσει όλες τις ηπείρους εκτός από την Ωκεανία, υπογραμμίζοντας την τεράστια εμβέλεια και προσαρμοστικότητα του ιού.

H5N1

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το κοινό γνωρίζει τη σημασία της γρίπης των πτηνών», δήλωσε ο καθηγητής Ashley Banyard, ιολόγος στο εργαστήριο του Οργανισμού Υγείας των Ζώων και των Φυτών του Ηνωμένου Βασιλείου στο Weybridge του Surrey και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών αποτελεί μια πολύπλοκη και απρόβλεπτη απειλή. Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και το ενδεχόμενο να επηρεάσει νέα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία για τους επιστήμονες.

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε πληθυσμούς θηλαστικών, όπως τα πρόσφατα κρούσματα στην περιοχή της Ανταρκτικής, εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας COVID-19, η εμφάνιση μιας άλλης ζωονοσολογικής νόσου με παγκόσμιες επιπτώσεις δεν είναι ένα σενάριο που μπορεί να αγνοηθεί. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επαγρύπνηση, η έρευνα και η ετοιμότητα είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιστήμονες αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού, τις πιθανές μεταλλάξεις του και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τα διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.