Tι είναι τελικά η ροζ κοκαΐνη: Ναρκωτικό πολυτελείας ή ένα απλό μείγμα φθηνών ουσιών;

Κώστας Μιχαήλ
Tι είναι τελικά η ροζ κοκαΐνη: Ναρκωτικό πολυτελείας ή ένα απλό μείγμα φθηνών ουσιών;
Η «ροζ κοκαΐνη» αποτελεί ένα παράδειγμα της πιο εξελιγμένης εμπορίας συνθετικών ουσιών στους χρήστες, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα των χημικών ουσιών που πραγματικά καταναλώνουν.

Σε δύο σπίτια στην Αθήνα και την Αγία Παρασκευή εντόπισαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών το περίπου 1 κιλό ροζ κοκαΐνης, που αποκαλείται TUSI.

Η ουσία είναι ροζ, μερικές φορές μυρίζει σαν φράουλα και στην Ισπανία έχει διάφορα ονόματα: tucibi, tusi, ροζ σκόνη. Συνηθέστερα, ονομάζεται ροζ κοκαΐνη και θεωρείται ναρκωτικό πολυτελείας για εύπορους ανθρώπους: ένα μόνο γραμμάριο κοστίζει 80, 90, ακόμη και 100 ευρώ. Η ίδια ποσότητα συνηθισμένης κοκαΐνης κοστίζει περίπου 50 ευρώ.

Ωστόσο, η ροζ κοκαΐνη δεν είναι ούτε κοκαΐνη ούτε κάποιου είδους... πολυτέλεια. Μεταξύ 2019 και 2023, ο Energy Control -ένας οργανισμός που εργάζεται για την ασφαλή κατανάλωση ναρκωτικών- ανέλυσε 150 δείγματα ροζ κοκαΐνης. Βρήκε χρωστική ουσία σχεδόν σε όλα και κοκαΐνη μόνο σε δύο από αυτά. Οι ερευνητές που μελέτησαν μεγάλες ποσότητες ροζ κοκαΐνης παρατήρησαν ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα κοκτέιλ από διάφορα φθηνότερα ναρκωτικά. 44% των δειγμάτων περιείχαν κεταμίνη, MDMA (έκσταση) και καφεΐνη.

«Είναι σημαντικό να απομυθοποιήσουμε τη ροζ κόκα. Σίγουρα, πρόκειται για μια επιχείρηση που ανθεί σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Την πουλάνε ως κάτι πολύ σπάνιο, αλλά πρόκειται για ένα απλό τριφασικό», δήλωσε η Berta de la Vega, συντονίστρια του Energy Control στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Ο όρος «τριφασικό» αναφέρεται σε ένα μείγμα κεταμίνης με διεγερτικά όπως η έκσταση ή το speed, ένα είδος αμφεταμίνης.

«Παίρνεις λίγο από το καθένα, τα αναμειγνύεις, προσθέτεις το ροζ χρώμα, μια μικρή μυρωδιά φράουλας και, ορίστε, το πουλάς για 100 ευρώ. Είναι φθηνότερο και ασφαλέστερο να αγοράζετε τις ουσίες και να τις αναμιγνύετε μόνοι σας», πρόσθεσε ο de la Vega.

Η επικινδυνότητα της ροζ κοκαΐνης

Σε γενικές γραμμές η χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από παρενέργειες, όπως παραισθήσεις, ευφορία, ναυτία, γρήγορο καρδιακό παλμό και σε σοβαρές περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις και καταστολή του αναπνευστικού.

Ωστόσο , ο κίνδυνος εξαρτάται από την αναλογία των ουσιών στο μείγμα καθώς και ο συνδυασμός με άλλες καταχρήσεις. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο σνιφάρει ροζ κοκαΐνη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κεταμίνη και παράλληλα πίνει αλκοόλ, αυτό θα ενισχύσει τις κατασταλτικές επιδράσεις και των δύο ουσιών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συντονισμού, καταστολή και λιποθυμίες. Εάν η έκσταση είναι το κύριο συστατικό, η λήψη της μαζί με αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας.