Astro Bot: Το πιο διασκεδαστικό videogame του 2024 έφτασε στο PS5

Astro Bot: Το πιο διασκεδαστικό videogame του 2024 έφτασε στο PS5
Το Astro Bot είναι ένα πραγματικό «διαμάντι» για το PS5

H Team Asobi είναι μία από τις αθόρυβες «δυνάμεις» στο χώρο του game development που ιδρύθηκε το 2012 ως μέρος των Japan Studio της Sony και στη συνέχεια έγινε μία ανεξάρτητη ομάδα των PlayStation Studios. Το όνομά της “Asobi” σημαίνει στα ιαπωνικά «παιχνίδι» και είναι γεγονός ότι η Sony την έχει αξιοποιήσει για κάθε νεοτερισμό που έχει προσπαθήσει να φέρει στην αγορά του gaming. Από πλευράς παιχνιδιών, πάντως, η ιαπωνική ομάδα έχει να είναι περήφανη για το Astro Bot, ένα franchise που εμφανίστηκε για πρώτη φορά επίσημα το 2018 και έκανε το μεγάλο «μπαμ» με το Astro’s Playroom και την κυκλοφορία του PS5. Σε μια εποχή που οι κονσόλες ήταν δυσεύρετες (λόγω των lockdowns στα εργοστάσια παραγωγής) και τα παιχνίδια ακυρώνονταν το ένα μετά το άλλο, με τις ομάδες ανάπτυξης να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην τηλερασία, η Team Asobi ήρθε να σώσει την κατάσταση και να βγάλει ένα παιχνίδι που πέραν από tech demo του εξαιρετικού και ξεχωριστού χειριστηρίου DualSense, προσέφερε και απεριόριστη διασκέδαση και ψυχαγωγία με τον πρωταγωνιστή που είναι ένα χαριτωμένο ρομποτάκι.

Ερχόμαστε πλέον 4 χρόνια μετά και ήρθε η ώρα για την πρώτη του μεγάλη περιπέτεια στη νέα εποχή με το Astro Bot. Το νέο αυτό game κυκλοφορεί από την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά για το PS5 και ανήκει στην κατηγορία των 3D platformers. Ο παίκτης ελέγχει τον ήρωα με το όνομα Astro Bot και με το DualSense του δίνει τις κατάλληλες εντολές για να διασχίσει επίπεδα, να αντιμετωπίσει εχθρούς και bosses και να λύσει γρίφους, εξερευνώντας κάθε γωνιά του επιπέδου, με στόχο να εντοπίσει όλα τα κρυμμένα αντικείμενα.

Το Astro Bot έρχεται με 80 επίπεδα χωρισμένα σε 6 γαλαξίες και 50 πλανήτες και η ιστορία θέλει έναν εξωγήινο να σπάει ένα PS5 και να αρπάζει κομμάτια του που σκορπά σε διάφορα σημεία του σύμπαντος. Ο Astro Bot αναλαμβάνει την δύσκολη αποστολή να εντοπίσει αυτά τα κομμάτια, να απελευθερώσει Bots που θα τον βοηθήσουν σε άλλα σημεία και να επαναφέρει και το «διαστημόπλοιο-PS5» στην αρχική του κατάσταση. Κάθε επίπεδο έχει και το δικό του βαθμό δυσκολίας, αλλά και τα δικά του ζητούμενα και κρυμμένα αντικείμενα. Το ταξίδι ανάμεσα στους πλανήτες γίνεται με το Dual Speeder, που είναι ένα DualSense με τουρμπίνες. Εκεί μαζεύονται (κάτω από το χώρο του touch pad) και τα Bots που εντοπίζει και απελευθερώνει ο παίκτης. Μέσα σε αυτά τα 300 Bots βρίσκονται και μερικά που ονομάζονται VIP Bots και ξεχωρίζουν γιατί απεικονίζουν χαρακτήρες και ήρωες άλλων παιχνιδιών που έχουν κυκλοφορήσει σε κονσόλες PlayStation, όπως o Kratos από το God of War.

Όσα αντικείμενα και χαρακτήρες συλλέγονται/απελευθερώνονται, μαζεύονται στο σημείο πρόσκρουσης του κατεστραμμένου διαστημοπλοίου στο σχήμα του PS5 και εκεί γίνονται όλες οι διεργασίες επισκευής, αλλά και συλλογής του υλικού. Μάλιστα, στον κόσμο αυτό υπάρχουν και αρκετά collectibles για να βρει ο χρήστης και θα χρειαστεί τη βοήθεια των Bots που έχει απελευθερώσει. Πχ. υπάρχουν σημεία που για να σηκώσει μια πέτρα χρειάζεται τη βοήθεια 20 Bots. Μέχρι να τα συλλέξει αυτά ο παίκτης, δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτό το σημείο, ενώ και κάποιοι πλανήτες χρειάζεται να έχετε απελευθερώσει πρώτα συγκεκριμένο αριθμό ρομπότ για να σας αφήσουν να τους εξερευνήσετε.

Πέραν των παραπάνω, στο παιχνίδι συλλέγονται και νομίσματα που χρησιμοποιούνται εντός του τίτλου (σε αυτό το σημείο αρχής) για να ξεκλειδωθούν και να αγοραστούν άλλα κομμάτια και αντικείμενα (όπως πχ. διοράματα των χαρακτήρων που στη συνέχεια τοποθετούνται στον κόσμο και αρχίζουν να τον γεμίζουν). Ο ίδιος ο χαρακτήρας έχει πλέον 15 νέες δυνάμεις για μάχη και εξερεύνηση που αξιοποιούνται και εφαρμόζονται όταν πάρει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο ή και χαρακτήρα (πχ. τον Barkster the Bulldog Booster). Με τον εν λόγω σκύλο, ο ήρωας μπορεί να κάνει μεγαλύτερα άλματα και να πέσει με φόρα σε σημεία των επιπέδων για τα σπάσει φράγματα και τζάμια και να αποκαλύψει περαιτέρω τμήματα δράσης.
Η συνολική εικόνα του παιχνιδιού είναι εξαιρετική και προσφέρει διασκέδαση σε βαθμό που λίγα παιχνίδια το καταφέρνουν στην σημερινή εποχή του gaming. Ο απλοϊκός του χειρισμός, ο χαριτωμένος ήρωας, η εξαιρετική μουσική και το μοναδικό level design κάνουν το Astro Bot στο σύνολό του ένα υπέροχο videogame που θα προσφέρει διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους φίλους του PlayStation.