Jaul: Την απειλή ξορκίζει και τον χρόνο προχωρά (vid)

Jaul: Την απειλή ξορκίζει και τον χρόνο προχωρά (vid)
Αυτός ο ράπερ ζει γι’ αυτό που κάνει. Ό,τι κι αν δίνει και ό,τι κι αν δώσει σίγουρα θα αγαπηθεί.

Η άσφαλτος να καίει και ο υγρός αέρας να τρεμοπαίζει πάνω από τις επιφάνειες αυτής της πόλης. Μήνας καλοκαιριού, αδήριτη ανάγκη ψυχής που θέλει να ελευθερωθεί. Και το άυλο να μπλέκεται με το σκληρό υλικό και τη δροσιά που έρχεται υπό τη μορφή ψιχάλας. Και κάπου εκεί η σκιά μεγαλώνει, γίνεται πιο έντονη και αρχίζει να αυτονομείται από τον ήλιο. Το τσιμέντο, ο αέρας που σε πνίγει και οι λίγοι λευκοί τοίχοι πέφτουν πάνω στο λεπτό, σχεδόν διάφανο, δέρμα και το δυναμώνουν, του δίνουν την πανοπλία που χρειάζεται. Τα λόγια της καθημερινότητας και οι ανάγκες του σήμερα και του αύριο δίνουν μορφή σε σώμα και κεφάλι. Το ασθενικό χρυσαφί του ήλιου κινητοποιεί το σκούρο αίμα και η γλώσσα που ακουμπά σε αμμουδιές και άστρα γίνεται λόγος ορμητικός, ατίθασος, ατόφια αφηγηματικός. Και η σκιά έχει γίνει πια ένας από εμάς που δεν σταματά να εκπέμπει θερμότητα και υγρό αέρα. Η ανατριχίλα είναι η πρώτη λέξη στη σωστή, προσωπική, ρίμα. Και ο ραπ λόγος προχωρά τον χρόνο, τον κρατά σε κυκλική πορεία που λίγο-λίγο μετακινεί τον κόσμο μας. Η σκιά, ο νέος άνθρωπος, ο μήνας που επιμένει, είναι ο ράπερ Jaul. Και όσα έχει να πει, καίνε, πετάνε, λιώνουν και πάντα για μας μιλάνε.

Άνεση και αποφασιστικότητα


Τον Jaul το κοινό της ραπ τον ξέρει καλά. Είναι ένας από τους τέσσερις του σχήματος Δύο_μηδέν_δύο_μηδέν και αυτό αρκεί για να εντοπίσουμε το καλλιτεχνικό του στίγμα. Δεν αρκεί ένα σταθερό μπιτ για να δεχτεί το «πάτημα» του λόγου του. Ο ρυθμός διαθέτει μια ιδιαίτερη, προσεκτικά σχεδιασμένη, ποικιλομορφία που ενισχύει την εσωτερική κίνηση των στίχων. Ο τρόπος που εκφράζεται ο Jaul έχει δύο χαρακτηριστικά: άνεση και αποφασιστικότητα. Το κοινωνικό, πολιτικό και ανθρώπινο στοιχείο κυριαρχεί στη στιχουργία χωρίς να καταπιέζει τον δημιουργό. Ο Jaul δεν αφήνεται στην επιθετική προσέγγιση και αποφεύγει το battle ύφος. Η επιλογή του είναι να συνομιλήσει με το κοινό ουσιαστικά, να του δώσει χώρο και χρόνο να ακούσει και να χωνέψει καλά τις μπάρες του. Και σε αυτό το σημείο έρχεται το μελωδικό κομμάτι να αναδείξει την ανησυχία και την ελπίδα του ράπερ. Στην πρώτη ακρόαση-ανάγνωση νομίζεις ότι ισορροπεί πάνω στην απόγνωση, αλλά αν εστιάσεις καλύτερα θα ανακαλύψεις τη σιγουριά της ευαισθησίας και τη δύναμη της αποκρυσταλλωμένης σκέψης. Ο Jaul «διαβάζει» πολύ καλά αυτά που ζει και τα μεταφέρει, όσο γίνεται, ατόφια. Το πολυπρόσωπο της ζωής είναι που πασχίζει να αφομοιώσει και να μεταδώσει. Δύσκολο, αλλά σίγουρα αξιόλογο.

Τίποτα δεν τον κρατάει πίσω


Ο Jaul διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να φτιάξει κάτι ολοκληρωμένο. Δουλεμένους στίχους, σωστό flow και σίγουρα «πατήματα» πάνω στο μπιτ. Η αμεσότητα και η ηρεμία του μεταδίδονται άνετα. Όσοι τον ακούνε περιμένουν απ’ αυτόν ένα προσωπικό δίσκο και ίσως μες τον Σεπτέμβριο να έχουμε κάτι. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Olafaq.gr [στη Μαρίλια Μπλέτσα] είχε δώσει την υπόσχεση.
Ο Jaul αγαπά τη ραπ και δεν εκβιάζει καταστάσεις. Δεν παρασύρεται σε άγονους ανταγωνισμούς και σκόρπιες εντυπώσεις. Η ανησυχία και οι προβληματισμοί των ακροατών του είναι ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο στήνει τα κομμάτια του. Την απειλή που αιωρείται την απορροφά με τη ραπ δημιουργία του, την ξορκίζει και την επιστρέφει με πολύχρωμους, «υγρούς», ήχους. Ο Jaul δεν έχει κάτι που να τον κρατάει πίσω. Μπορεί να ραπάρει ασταμάτητα και με συνέπεια που τσακίζει κόκαλα.
Πέρα από τη συμμετοχή του στους Δύο_μηδέν_δύο_μηδέν, η δική του παραγωγή δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Αρκετά σινγκλ, ένα EP και δυνατές συνεργασίες. Τελευταία του κυκλοφορία το κομμάτι «Με ποιον να ασχοληθώ» [prod. Hrwas]. Ξεχωρίζουμε τη σύμπραξη με τους Novel 729, KK, Sponty και τα τραγούδια «Απότομα», «Aftershock», «Matador Muerto», «Manga». Ο Jaul ζει γι’ αυτό που κάνει και ό,τι κι αν δώσει θα αγαπηθεί.

*Τον Jaul τον βρίσκεται σε Spotify, YouTube, Instagram