IFA 2024: H Samsung παρουσίασε το ανανεωμένο της οικοσύστημα με έντονο «άρωμα» τεχνητής νοημοσύνης

IFA 2024: H Samsung παρουσίασε το ανανεωμένο της οικοσύστημα με έντονο «άρωμα» τεχνητής νοημοσύνης
Το AI ήταν πρωταγωνιστής στην έκθεση IFA 2024 για την Samsung.

H Samsung δίνει παραδοσιακά το «παρών» στην πολύ σημαντική έκθεση IFA και φέτος έδωσε μεγάλη έμφαση στο να παρουσιάσει το όραμά της για το πως η τεχνητή νοημοσύνη και το εξελιγμένο οικοσύστημα μπορούν να κάνουν τη ζωή του χρήστη πιο εύκολη.

Αποστολή στο Βερολίνο: Παύλος Παπαπαύλου

Με κεντρικό της σύνθημα «ΑΙ For All» (Τεχνητή Νοημοσύνη για όλους», η εταιρεία μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, την εξέλιξή της και πόσο αυτή έχει ενσωματωθεί σε όλα τα προϊόντα της, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει ευκολίες, ακόμη και στον χρήστη που δεν έχει ιδιαίτερη οικειότητα με τις ευκολίες και τους αυτοματισμούς που προσφέρει το ΑΙ. Ο Chief Marketing Officer της Samsung Europe, Benjamin Braun, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως «Από την παρουσίασή μας στην IFA πέρυσι, οι συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρόλο της στη ζωή μας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στη Samsung είμαστε περήφανοι που κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο προσιτή και κατανοητή, δείχνοντας πώς μπορεί να απλοποιήσει τη ζωή αντί να την περιπλέξει. Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να λειτουργεί σαν πολλά ζευγάρια χεριών βοήθειας, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών της και του κόσμου πέρα από αυτούς. Τα προϊόντα μας με δυνατότητες AI δίνουν στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν σε πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

Η Samsung στην IFA 2024

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones, ακόμη και η πιο πρόσφατη παρουσίαση στο Unpacked event έδειξε το πως η Samsung έχει ενσωματώσει έξυπνες λειτουργίες στα κινητά της τηλέφωνα, όπως πχ. την αυτόματη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, τις σημειώσεις των συναντήσεων και άλλα. Η κορεατική εταιρεία εκτιμά πως μέχρι τα τέλη του 2024 θα υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια συσκευές που θα αξιοποιούν το Galaxy AI.

To διευρυμένο οικοσύστημα SmartThings συνδέει πάνω από 500 εκατομμύρια συσκευές που μπορούν να προσφέρουν από απλές λειτουργίες όπως ενεργοποίηση/απενεργοποίηση και απομακρυσμένη διαχείριση, έως και πιο σύνθετους μηχανισμούς που μπορεί να δημιουργήσουν μια ρουτίνα για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στη ζωή του ανθρώπου σε ένα «έξυπνο σπίτι». Ο αγώνας της Samsung είναι να κάνει το κοινό να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στα καταναλωτικά προϊόντα και τις συσκευές και όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου, μόλις το 15% αντιλαμβάνεται πλήρως το πως δουλεύει το ΑΙ και πως μπορεί να κάνει την καθημερινότητά του καλύτερη.

Η Samsung στην IFA 2024

Η νεότερη έκδοση του λειτουργικού One UI 6.1.1 θα διατεθεί αμέσως μετά την IFA και θα φέρει νέες λειτουργίες ΑΙ όπως τα Live Translate και Circle To Search - από τα Galaxy Z Fold6 και Z Flip6, στα Galaxy S24, Z Fold5 και Z Flip5. Ακόμη, θα προσθέσει περισσότερες επιλογές για σύνδεση μεταξύ των συσκευών.

Η Samsung στην IFA 2024

Η Samsung παρουσίασε ακόμη τους προβολείς Premier 7 και 9, το Galaxy Book5 Pro 360 και το Galaxy Book4 Edge 15 ιντσών. Οι προβολείς Premier 9 και Premier 7 φέρνουν την προηγμένη τεχνολογία λέιζερ στην οικιακή ψυχαγωγία, προσφέροντας ανάλυση 4Κ και ήχο σε οθόνες έως 130 ίντσες. Ενσωματώνουν τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας Upscaling, η οποία βελτιώνει το περιεχόμενο σε ποιότητα 4Κ, και του Vision Booster, που προσαρμόζει τη φωτεινότητα και την αντίθεση για βέλτιστη προβολή σε διάφορες συνθήκες φωτισμού.

Η Samsung στην IFA 2024

Το Galaxy Book5 Pro 360, σε συνεργασία με την Intel, συνδυάζει την ισχύ του νέου επεξεργαστή Intel Core Ultra, προκειμένου να ξεκλειδώσει το επόμενο κεφάλαιο στις εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ συσκευών. Με διάρκεια μπαταρίας για μια ολόκληρη μέρα, οι χρήστες μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί, ενώ τα βελτιωμένα γραφικά και οι οθόνες του παρέχουν μια κορυφαία εμπειρία ψυχαγωγίας στο εκτεταμένο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης για συσκευές Galaxy. Το Galaxy Book4 Edge 15 ιντσών δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Qualcomm και έχει στο εσωτερικό του τον Snapdragon X Plus. Ενσωματώνει την προηγμένη τεχνολογία NPU για κορυφαίες δυνατότητες AI και συνδυάζει χαρακτηριστικά Copilot+ PC με Galaxy AI.

Η Samsung στην IFA 2024

Πηγαίνοντας στα των τηλεοράσεων, από το 2024, όλες οι νέες AI τηλεοράσεις της Samsung θα λαμβάνουν αναβαθμίσεις Tizen OS για επτά χρόνια, ανάλογα με τα hardware χαρακτηριστικά τους, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν πάντα στη διάθεσή τους μια όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα ενημερωμένη συσκευή. Οι οθόνες Neo QLED 8K AI παρέχουν βελτιωμένη εμπειρία θέασης, με ενσωματωμένους τους επεξεργαστές NQ 8 AI Gen 3 και 512 νευρωνικά δίκτυα – οκτώ φορές περισσότερα από πριν – τα οποία, όταν συνδυάζονται με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρουν μια προσαρμοσμένη, υψηλής ποιότητας εμπειρία ήχου και εικόνας.

Η Samsung στην IFA 2024

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στο booth της Samsung στην IFA και να γνωρίσουμε μερικές από αυτές τις καινοτομίες από κοντά. Στην πρώτη μας στάση είδαμε το κομμάτι της ενεργειακής κατανάλωσης σε ένα σύγχρονο σπίτι. Μέσω του λογισμικού της Samsung έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε ποια συσκευή καταναλώνει πόσο ρεύμα σε πραγματικό χρόνο, μαζί με αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που μεταφέρονται σε όλες τις Smart συσκευές που έχουν οθόνη (ακόμη και τα ψυγεία!).

Η Samsung στην IFA 2024

Στη συνέχεια, είδαμε πως η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να παρακολουθούμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (πχ. ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους στο σπίτι τους). Από έξυπνες λάμπες με ηχεία που αλλάζουν χρώμα και μεταδίδουν ηχητικό μήνυμα όταν είναι να πάρει κάποιος ένα φάρμακο, μέχρι και αισθητήρες που ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον χρήστη πότε υπάρχει κίνηση στο σπίτι (άρα ο ηλικιωμένος έχει σηκωθεί και κινείται).

Η Samsung στην IFA 2024

Και εννοείται πως μέσα από τις κατάλληλες εφαρμογές, μπορούμε να έχουμε πάντα εικόνα για την καθημερινότητά του.

Η Samsung στην IFA 2024

Επόμενη στάση έγινε στα «έξυπνα» ψυγεία, όπου με την τεχνητή νοημοσύνη και τους αισθητήρες τους μπορούν να αναγνωρίσουν αυτόματα τι περιλαμβάνεται στο εσωτερικό τους και να το απεικονίσουν χαρακτηριστικά στην εξωτερική τους οθόνη. Ταυτόχρονα, μπορούν σε πραγματικό χρόνο να προτείνουν συνταγές που μπορούν να εκτελεστούν με τα διαθέσιμα υλικά ή και να βάλουν αυτόματα παραγγελία για υλικά που χρειάζεστε αν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι συγκεκριμένο από την εφαρμογή των συνταγών μαγειρικής.

Η Samsung στην IFA 2024

Στο χώρο των τηλεοράσεων, είδαμε και το διάφανο MicroLED panel της εταιρείας που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες διαστάσεις και αναλογίες και να φτιάξει custom δημιουργίες για όπου χρειάζεται. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα μουσείο, όπου θα βρίσκεται ένα έκθεμα μέσα στην προθήκη και το τζάμι που το προστατεύει θα μπορεί να απεικονίσει συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτό.

Η Samsung στην IFA 2024

Στα του gaming, ο Samsung είχε έναν αρκετά μεγάλο χώρο με όλες τις οθόνες και τα monitors που έχει σχεδιάσει και κυκλοφορεί για τους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πέραν των απλών Odyssey, είδαμε και τα μεγάλης διαγωνίου και κυρτά μοντέλα

Η Samsung στην IFA 2024

Σε μια άκρη του περιπτέρου ήταν και η νέα πρόταση της Samsung για τρισδιάστατη απεικόνιση και προβολή που δεν απαιτεί γυαλιά από τον χρήστη. Μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε περιεχόμενο από 2D σε 3D, ενώ υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες συνεργασίες και με τίτλους που θα το υποστηρίζουν με σχετικά updates. Η εν λόγω Odyssey υποστηρίζει ακόμη καταγραφή κίνησης ματιών και κεφαλιού για να δημιουργεί μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη.

Η Samsung στην IFA 2024

Τέλος, είδαμε από κοντά και το Galaxy Ring, το νέο wearable της εταιρείας που θα έρθει να αλλάξει την καθημερινότητά μας. Θα μπορεί να καταγράφει την υγεία μας, τον ύπνο μας, τους καρδιακούς μας παλμούς, αλλά και να μας βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε άλλες συσκευές του οικοσυστήματος, όπως τα smartphones. Στην συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε, για παράδειγμα, το πως με μια συγκεκριμένη χειρονομία, το Galaxy Ring έδωσε εντολή σε ένα Samsung smartphone να τραβήξει φωτογραφία ενώ ήταν στημένο σε μεγάλη απόσταση από τον παρουσιαστή.

Η Samsung στην IFA 2024

Η Samsung άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον και το πως η τεχνητή νοημοσύνη θα το αλλάξει υπέρ μας. To Bixby, ο φωνητικός βοηθός της Samsung, ενημερώνεται, αναβαθμίζεται και ενσωματώνεται σε ολοένα και περισσότερες συσκευές, με δυνατότητα να αντιλαμβάνεται καλύτερα κάθε εντολή που του δίνεται. Τα εργαλεία υπάρχουν, στόχος τώρα είναι να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά του.