Δολοφονία Κένεντι: Ιστορικό βίντεο απεικονίζει τις προσπάθειες να σωθεί ο πρόεδρος μετά τον πυροβολισμό (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Δολοφονία Κένεντι: Ιστορικό βίντεο απεικονίζει τις προσπάθειες να σωθεί ο πρόεδρος μετά τον πυροβολισμό (vid)
Τα πλάνα προσφέρουν μια συγκλονιστική εικόνα του πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Clint Hill να προσκολλάται στο πίσω μέρος της λιμουζίνας καθώς αυτή απομακρυνόταν από τον τόπο του εγκλήματος.

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα βίντεο που καταγράφει τις στιγμές αμέσως μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι πρόκειται να βγει σε δημοπρασία, προσφέροντας μια νέα οπτική γωνία για ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας.

Το φιλμ που καταγράφηκε πριν από 60 χρόνια στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963, αποκαλύπτει τα χαοτικά επακόλουθα, καθώς η προεδρική λιμουζίνα έτρεχε προς το νοσοκομείο μετά τους μοιραίους πυροβολισμούς.

Η δολοφονία του JFK έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων παγκοσμίως, με τις υπάρχουσες φωτογραφίες και τα βίντεο από εκείνη την ημέρα να συνεχίζουν να γοητεύουν ιστορικούς, ερευνητές και το ευρύ κοινό. Το πιο διάσημο από αυτά είναι τα πλάνα που τράβηξε ο Abraham Zapruder, τα οποία έχουν γίνει η οριστική οπτική καταγραφή της τραγικής στιγμής κατά την οποία ο πρόεδρος Κένεντι χτυπήθηκε από σφαίρες ενώ οδηγούσε σε αυτοκινητοπομπή μέσω της Dealey Plaza.

Το βίντεο που οδεύει προς δημοπρασία τραβήχτηκε από τον Ντέιλ Κάρπεντερ, έναν οδηγό φορτηγού, ο οποίος αρχικά ήλπιζε ότι θα έβλεπε με την κάμερα τον πρόεδρο καθώς περνούσε από το Ντάλας. Αφού έχασε την αρχική του ευκαιρία να δει τον Κένεντι, ο Κάρπεντερ αναζήτησε ένα άλλο πλεονεκτικό σημείο με την ελπίδα να καταγράψει την αυτοκινητοπομπή του προέδρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της στιγμής έπεσαν οι πυροβολισμοί και η κάμερα του Κάρπεντερ κατέγραψε κατά λάθος ένα διαφορετικό, αλλά σημαντικό, μέρος της ιστορίας: τη στιγμή που η προεδρική λιμουζίνα, που μετέφερε τον θανάσιμα τραυματισμένο Κένεντι, απομακρύνθηκε από την πλατεία Dealey Plaza προς το νοσοκομείο Parkland Memorial.

Τα πλάνα προσφέρουν μια συγκλονιστική εικόνα του πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Clint Hill να προσκολλάται στο πίσω μέρος της λιμουζίνας καθώς αυτή απομακρυνόταν από τον τόπο του εγκλήματος, προσπαθώντας να προστατεύσει τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία Jacqueline Kennedy. Αυτή η προηγουμένως αθέατη οπτική γωνία παρέχει μια ενστικτώδη αίσθηση του επείγοντος και του χάους στις στιγμές αμέσως μετά τη δολοφονία, μια οπτική γωνία που σπάνια έχει αποτυπωθεί στον κινηματογράφο.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο του Κάρπεντερ προσθέτει στην ιστορική καταγραφή εκείνης της μοιραίας ημέρας και παρέχει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ για τους μελετητές, τους ιστορικούς της δολοφονίας Κένεντι που είναι αφοσιωμένοι στην κατανόηση κάθε λεπτομέρειας.