Ειδικοί εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι αφού πιουν καφέ θέλουν να πάνε τουαλέτα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικοί εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι αφού πιουν καφέ θέλουν να πάνε τουαλέτα (vid)
Ο αντίκτυπος του καφέ στις κινήσεις του εντέρου ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η κατανόηση της επιστήμης που κρύβεται από πίσω μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα πόσο καφέ καταναλώνετε και πότε.

Το πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι σωτήριο, βοηθώντας σας να ξεπεράσετε έναν κακό ύπνο ή δίνοντάς σας μια απαραίτητη ώθηση για να περάσετε την ημέρα. Είτε προτιμάτε έναν εσπρέσο, αμερικάνο, καπουτσίνο, ο καφές είναι συχνά η λύση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά ανεξάρτητα από την ώρα που τον πίνετε πολλοί βρίσκουν τον εαυτό τους να πηγαίνουν τουαλέτα, λίγα μόλις λεπτά αφού πιουν την πρώτη γουλιά. Γιατί ακριβώς, λοιπόν, ο καφές έχει αυτή την επίδραση;

Η απάντηση βρίσκεται στην επιστήμη πίσω από τον τρόπο με τον οποίο ο καφές επηρεάζει το πεπτικό σας σύστημα. Ο Δρ. Hussain Ahmad, ένας έμπειρος γιατρός και σύμβουλος ιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο που διευθύνει το Click2Pharmacy, εξηγεί ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει το παχύ έντερο, κάνοντάς το να κινείται πιο γρήγορα. «Η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας κάνει να χρειάζεται να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα, επειδή η καφεΐνη κάνει το παχύ έντερο να κινείται, γεγονός που επιταχύνει το πόσο γρήγορα μετακινούνται τα απόβλητα μέσω του συστήματός σας», λέει ο Δρ. Ahmad. Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα λόγω της παρουσίας οξέων και ελαίων που επίσης ενεργοποιούν το πεπτικό σας σύστημα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να πάνε τουαλέτα αφού πιουν καφέ», προσθέτει.

Η καφεΐνη, το γνωστό διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ο Δρ. Kenneth Brown, κορυφαίος γαστρεντερολόγος από το Plano του Τέξας, ο οποίος επίσης φιλοξενεί το podcast «Gut Check Project», εξηγεί ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι ευλογία για όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, βοηθώντας στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για κάποιους, προκαλώντας αντί αυτού διάρροια. «Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στομαχικού οξέος, με αποτέλεσμα καούρα ή παλινδρόμηση οξέος, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη και ακόμη και επώδυνη», σημειώνει ο Δρ. Brown.

Ένα άλλο συστατικό του καφέ που μπορεί να συμβάλει στην καθαρτική του δράση είναι το χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στους κόκκους καφέ. «Αυτή η ένωση μπορεί να διεγείρει τους μύες του εντέρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια κίνηση του εντέρου», εξηγεί ο Δρ. Μπράουν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδράσεις του καφέ στο πεπτικό σας σύστημα δεν οφείλονται μόνο στην καφεΐνη- και άλλα στοιχεία όπως το χλωρογενικό οξύ παίζουν επίσης ρόλο.

Ο αντίκτυπος του καφέ στις κινήσεις του εντέρου ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η κατανόηση της επιστήμης που κρύβεται από πίσω μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα πόσο καφέ καταναλώνετε και πότε.