Το μυστήριο με το θαμμένο ξύλινο πλοίο κάτω από τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το μυστήριο με το θαμμένο ξύλινο πλοίο κάτω από τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων (vid)
Η ανακάλυψη του πλοίου άφησε τους ειδικούς και τους θεατές με πλήθος ερωτημάτων.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς τα συνεργεία εργάζονταν για να καθαρίσουν τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, έπεσαν πάνω σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη που τους άφησε άναυδους - ένα τεράστιο ναυάγιο θαμμένο κάτω από το σημείο.

Το 2010, ενώ έκαναν ανασκαφές στην περιοχή που είχε καταστραφεί από τις επιθέσεις σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα παλιό ξύλινο πλοίο μόλις έξι μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου, θαμμένο κάτω από τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων.

Η ανακάλυψη του πλοίου άφησε τους ειδικούς και τους θεατές με πλήθος ερωτημάτων. Πώς κατέληξε ένα μεγάλο ξύλινο πλοίο στη μέση της Νέας Υόρκης; Τι δουλειά είχε εκεί; Και πώς παρέμεινε κρυμμένο για τόσο πολύ καιρό; Με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτού του μυστηριώδους σκάφους. Αναλύοντας τους δακτυλίους των δέντρων στον ξύλινο σκελετό του ναυαγίου, διαπίστωσαν ότι το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του προερχόταν από τη Φιλαδέλφεια και χρονολογείται γύρω στο 1773.

Αλλά το μυστήριο του πώς ένα πλοίο βρέθηκε θαμμένο κάτω από μια από τις πιο πολυσύχναστες και εμβληματικές τοποθεσίες της Νέας Υόρκης απαιτούσε μια αναδρομή στην πρώιμη ιστορία του Μανχάταν.

Ενώ οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι αν το πλοίο βυθίστηκε κατά λάθος ή λόγω κάποιου ατυχήματος, η θέση του δείχνει ότι έγινε μέρος της χωματερής που χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση της ακτογραμμής του Μανχάταν. Μέχρι το 1818, το πλοίο είχε εξαφανιστεί εντελώς από το οπτικό πεδίο, αποτελώντας ένα ξεχασμένο λείψανο κάτω από την αναπτυσσόμενη μητρόπολη. Μόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ο χώρος θα γινόταν και πάλι επίκεντρο έντονης δραστηριότητας.

Το πλοίο είχε θαφτεί και είχε ξεχαστεί από καιρό όταν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, οι Αμερικανοί και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με τρόμο ένα Boeing 767 φορτωμένο με 20.000 γαλόνια καυσίμων να πέφτει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η σύγκρουση άφησε μια τεράστια τρύπα στον ουρανοξύστη των 110 ορόφων, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους ακαριαία. Σ