Η χαμένη επένδυση που «στοίχειωσε τους καρχαρίες»: Η εταιρεία που πουλήθηκε έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η χαμένη επένδυση που «στοίχειωσε τους καρχαρίες»: Η εταιρεία που πουλήθηκε έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (vid)
Ο Jamie Siminoff, ιδρυτής της διάσημης εταιρείας Ring, είχε εμφανιστεί στην εκπομπή «Shark Tank». Οι επενδυτές δεν είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα και δεν συνεργάστηκαν τελικά με Siminoff. Λίγα χρόνια αργότερα, η Amazon δαπάνησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να την αποκτήσει.

Το να εμφανιστεί κάποιος στην εκπομπή «Shark Tank» μπορεί να είναι μια νευρική εμπειρία. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η εμφάνιση τους στο συγκεκριμένο σόου είτε θα βοηθήσει την επιχείρηση τους είτε θα την καταστρέψει. Αλλά το διακύβευμα είναι εξίσου υψηλό και για τους «καρχαρίες» που κάθονται στην άλλη πλευρά του δωματίου. Με τις περιουσίες και τη φήμη τους να διακυβεύονται, αν χάσουν μια πρωτοποριακή ευκαιρία, όλοι θα το θυμούνται. Και αυτό ακριβώς συνέβη το 2013, όταν οι «Καρχαρίες» απέρριψαν αυτό που αργότερα θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες χαμένες επενδύσεις στην ιστορία του σόου - μια εταιρεία που θα πουλιόταν για 1 δισεκατομμύριο δολάρια και θα γινόταν μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η εταιρεία ήταν η Ring, η εταιρεία έξυπνων κουδουνιών και οικιακής ασφάλειας, αν και τότε δεν ονομαζόταν Ring. Τότε, ήταν γνωστή ως «DoorBot» και ο ιδρυτής της, Jamie Siminoff, εμφανίστηκε στο «Shark Tank» ζητώντας 700.000 δολάρια για ένα μερίδιο 10% της εταιρείας, αποτιμώντας την στα 7 εκατομμύρια δολάρια. Η ιδέα ήταν ουσιαστικά η ίδια: ένα κουδούνι με κάμερα που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες σπιτιού να βλέπουν και να μιλούν στους επισκέπτες μέσω των smartphones τους.

Παρά τις δυνατότητες του DoorBot, οι «Καρχαρίες» δεν ενδιαφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μόνο ένας καρχαρίας έκανε προσφορά, ο Kevin O'Leary, γνωστός ως «Mr. Wonderful». Ωστόσο, η προσφορά του ήταν λιγότερο επένδυση και περισσότερο μια περίπλοκη οικονομική συμφωνία. Ο O'Leary προσέφερε τα 700.000 δολάρια, αλλά ως δάνειο και όχι ως επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο. Ήθελε το 10% των πωλήσεων μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο, ένα ποσοστό δικαιωμάτων 7% επί όλων των μελλοντικών πωλήσεων και ένα μερίδιο μετοχών 5% στην εταιρεία. Ο Jamie Siminoff, αναγνωρίζοντας τους δυσμενείς όρους, απέρριψε την προσφορά του O'Leary.

Αυτή η απόφαση θα αποδεικνυόταν σοφή. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2016, ο Shaquille O'Neal πήρε μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία και έγινε εκπρόσωπος, βοηθώντας την Ring να αυξήσει την παρουσία της στην αγορά. Στη συνέχεια, το 2018, η Amazon αγόρασε την Ring για το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αν η προσφορά του O'Leary για 5% μετοχικό κεφάλαιο είχε γίνει αποδεκτή, θα αντιστοιχούσε σε 50 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο. Ακόμα πιο εκπληκτικό, αν κάποιος από τους Sharks είχε δεχτεί την αρχική προσφορά του Siminoff ύψους 700.000 δολαρίων για 10% του μετοχικού κεφαλαίου, θα είχε καταλήξει με μερίδιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιμονή και το όραμα του Jamie Siminoff απέδωσαν τελικά καρπούς, μετατρέποντας μια ιδέα που απορρίφθηκε σε μια ιστορία επιτυχίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, τα κουδούνια Ring χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και η πορεία της εταιρείας χρησιμεύει ως μάθημα για επιχειρηματίες και επενδυτές: μερικές φορές, οι μεγαλύτερες ανταμοιβές προέρχονται από τα ρίσκα που είσαι πρόθυμος να πάρεις - και από αυτά που απορρίπτεις.