Συγκλονιστικά πλάνα δείχνουν τη στιγμή που οι «δράκοι» της Ουκρανίας πυρπολούν την πρώτη γραμμή της Ρωσίας (vid)

Συγκλονιστικά πλάνα δείχνουν τη στιγμή που οι «δράκοι» της Ουκρανίας πυρπολούν την πρώτη γραμμή της Ρωσίας (vid)
Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τη χρήση των «Dragon Drone» να ρίχνουν λιωμένο μέταλλο, γνωστό ως θερμίτη, σε θέσεις που κατέχονται από τη Ρωσία.

Μια σειρά από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων στο Telegram από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη, δείχνουν τα χαμηλά ιπτάμενα «dragons drones» να ρίχνουν χείμαρρους φωτιάς -στην πραγματικότητα λιωμένο μέταλλο, γνωστό ως θερμίτη.- πάνω σε ρωσικές θέσεις.

Ο θερμίτης, ένα καυτό μείγμα σκόνης αλουμινίου και οξειδίου του σιδήρου, μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες έως και 2500 βαθμούς Κελσίου ανάλογα το μείγμα μετάλλων που θα χρησιμοποιηθεί, ικανό να κάψει σχεδόν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και οχημάτων.

Ο θερμίτης μπορεί εύκολα να κάψει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του μετάλλου, οπότε καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης.. Ο θερμίτης ανακαλύφθηκε από έναν Γερμανό χημικό τη δεκαετία του 1890 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη συγκόλληση σιδηροδρομικών γραμμών.

Ωστόσο, πολύ σύντομα ανακαλύφθηκε και η στρατιωτική του ισχύς, με τους Γερμανούς να το ρίχνουν τις πρώτες βόμβες θερμίτη στη Βρετανία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι ίδιες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, οι πολλοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν αυτό το υλικό για να αχρηστεύσουν κατασχεθέντα πυροβόλα. Συγκεκριμένα, έβαζαν τον θερμίτη στην οπλοθυρίδα και έλιωναν το όπλο από μέσα.

Σύμφωνα με την Action on Armed Violence (AOAV), μια βρετανική αντιπολεμική ομάδα υπεράσπισης, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θερμίτη για να αχρηστεύσει τελείως τα ρωσικά άρματα μάχης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο θερμίτης ανήκει στα εμπρηστικά όπλα και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό αναφέρει ότι τα εμπρηστικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν μαζική καταστροφή και περιβαλλοντικές ζημιές.

Τι προκαλεί ο θερμίτης στον άνθρωπο

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο θερμίτης δεν απαγορεύεται για στρατιωτικές μάχες, αλλά η χρήση του σε πολιτικούς στόχους απαγορεύεται λόγω των φρικτών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στο ανθρώπινο σώμα.

Σε μια έκθεση του 2022 σχετικά με τα εμπρηστικά όπλα, όπως ο θερμίτης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα αποκάλεσε «διαβόητα για το φρικτό ανθρώπινο κόστος τους», συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης εγκαυμάτων τέταρτου ή πέμπτου βαθμού.

«Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε μύες, συνδέσμους, τένοντες, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, ακόμη και σε οστά», ανέφερε το HRW.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μήνες και να απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Εάν τα θύματα επιβιώσουν, μένουν με σωματικά και ψυχολογικά σημάδια, δήλωσε η HRW.