Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα σενάρια για τους διεκδικητές της προεδρίας και η δύσκολη απόφαση του Κασσελάκη

Επιμέλεια: Newsroom
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα σενάρια για τους διεκδικητές της προεδρίας και η δύσκολη απόφαση του Κασσελάκη
Σε δεκαπέντε ημέρες, θα αποφασισθεί η ημερομηνία των εκλογών για την εκλογή νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα ανακοινωθούν επίσημα και οι υποψηφιότητες.

Με μια βαριά ήττα για τον Στέφανο Κασσελάκη και την «προεδρική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το εκρηκτικό διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με την ΚΕ να αποφασίζει υπέρ της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την ομάδα των 87.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες.

Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρώτα σενάρια για το ποιοι θα είναι οι διεκδικητές, έχουν αρχίσει. Πριν από λίγο, την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Απόστολος Γκλέτσος! Επίσης, πέραν του Παύλου Πολάκη που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, υποψήφιος πιθανότατα θα είναι και ο Νίκος Φαραντούρης, που πριν λίγες ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Παράθυρο» για υποψηφιότητα φέρεται να αφήνει και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η στάση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του» αν θα είναι υποψήφιος με στόχο να επανέλθει στην ηγεσία με αναβαπτισμένη λαϊκή νομιμοποίηση, ή αν θα ξεκινήσει μια νέα πολιτική πρωτοβουλία.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει οποιαδήποτε αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση.