Eιδικός σε θέματα ψυχικής υγείας αποκαλύπτει ποια ποτά προκαλούν το μεγαλύτερο άγχος

Newsroom
Eιδικός σε θέματα ψυχικής υγείας αποκαλύπτει ποια ποτά προκαλούν το μεγαλύτερο άγχος
Το Hangxiety είναι ένας περίπλοκος συνδυασμός μεταξύ του hangover και του άγχους που έχουν οι άνθρωποι μια ημέρα μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί ένα παράξενο αίσθημα ενοχής, μια μέρα μετά από ένα ξέφρενο ξενύχτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το αίσθημα ονομάζεται «Hanxiety» και είναι μια διασταύρωση μεταξύ hangover και άγχους και παρατηρείται συνήθως μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποιες... παρενέργειες το επόμενο πρωί, υπάρχουν ορισμένα ποτά που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανότερο να σας προκαλέσουν αυτό το αίσθημα άγχους σε σχέση με άλλα.

Η Lisa Gunn, η επικεφαλής πρόληψης της ψυχικής υγείας στο Nuffield Health, μοιράστηκε με τη HuffPost τον λόγο για τον οποίο νιώθουμε τόσο περίεργα μετά την κατανάλωση αλκοόλ και αποκάλυψε ποια αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποφεύγετε αν δεν θέλετε να είστε καθηλωμένοι στο κρεβάτι γεμάτοι ενοχές.

Εξήγησε ότι παρόλο που το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό και μπορεί αρχικά να σας ηρεμήσει, στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει ένα «φαινόμενο ανάκαμψης» αργότερα, και έτσι το άγχος θα σας κυριεύσει.

«Το αλκοόλ δημιουργεί μια διαταραχή που επηρεάζει τη χημική ουσία GABA στον εγκέφαλό σας, μια ουσία που σας χαλαρώνει και σας ενεργοποιεί, με αποτέλεσμα στην αρχή της βραδιάς να νιώθετε χαλαροί και λίγες ώρες αργότερα αγχωμένοι» εξήγησε η lisa.

Επίσης, η Gunn εξήγησε ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας, γεγονός που «μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονο άγχος» το επόμενο πρωί.

Το κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το χειρότερο αλκοόλ που μπορείτε να πιείτε, καθώς προκαλεί τόσο τυραμίνη όσο και ισταμίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν άγχος και ενοχές.

Τα κοκτέιλ είναι επίσης κάτι από το οποίο πρέπει να μείνετε μακριά αν θέλετε να διατηρήσετε τη λογική σας το πρωί, καθώς αυτά τα ζαχαρούχα ποτά συχνά προκαλούν αύξηση του αλκοόλ και του σακχάρου στο αίμα σας, οδηγώντας σε ακραίες εξάρσεις ενέργειας.