Τύπος έψαχνε στο Google Maps προορισμό για κάμπινγκ όταν ανακάλυψε κάτι μοναδικό: Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Επιμέλεια: Newsroom
Τύπος έψαχνε στο Google Maps προορισμό για κάμπινγκ όταν ανακάλυψε κάτι μοναδικό: Προβληματισμένοι οι ειδικοί
Με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει διάφορες παραδοξότητες κατά την πλοήγηση στους χάρτες Google.

Σε μια απροσδόκητη ανατροπή της ψηφιακής εξερεύνησης, ένας άνδρας που περιηγήθηκε στους χάρτες Google ενώ σχεδίαζε ένα ταξίδι για κάμπινγκ στην περιοχή Côte-Nord του Κεμπέκ μπορεί να ανακάλυψε την τοποθεσία πρόσκρουσης ενός αρχαίου αστεροειδούς. Αυτό που ξεκίνησε ως μια συνήθης δραστηριότητα για τον Joël Lapointe μετατράπηκε σε μια δυνητικά πρωτοποριακή ανακάλυψη όταν έπεσε πάνω σε μια ασυνήθιστη, περίπου κυκλική δομή, διαμέτρου περίπου 15 χιλιομέτρων, γύρω από τη λίμνη Marsal στο Κεμπέκ.

Με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει διάφορες παραδοξότητες κατά την πλοήγηση στους χάρτες Google, από υποτιθέμενες θεάσεις «εξωγήινων» μέχρι ιδιόρρυθμες γάτες που πιάνουν τις κάμερες, ακόμη και στοιχεία για την επίλυση ανεξιχνίαστων υποθέσεων δεκαετιών. Ωστόσο, η ανακάλυψη του Lapointe θα μπορούσε να προσθέσει άλλη μια ενδιαφέρουσα καταχώρηση σε αυτή τη λίστα - έναν πιθανό αρχαίο κρατήρα πρόσκρουσης.

Αναγνωρίζοντας την ανωμαλία, ο Lapointe απευθύνθηκε στον Pierre Rochette, γεωφυσικό στο Centre de Recherche en Géosciences de l'Environnement (CEREGE) στη Γαλλία, για να βοηθήσει στην ανάλυση του ιδιόμορφου χαρακτηριστικού. Ενώ τα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται σε δορυφορικές εικόνες μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε ψευδείς συναγερμούς, τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι ο Lapointe μπορεί να έχει συναντήσει κάτι σημαντικό.

«Κοιτάζοντας την τοπογραφία, είναι πολύ ενδεικτικό της σύγκρουσης», δήλωσε ο Rochette στο καναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CBC, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ότι η περιοχή μπορεί πράγματι να είναι το αποτέλεσμα μιας αρχαίας πρόσκρουσης αστεροειδούς.

Ενδιαφερόμενοι για την ασυνήθιστη δομή, ο Rochette και οι συνάδελφοί του στο CEREGE διεξήγαγαν μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της περιοχής. Η ομάδα πιστεύει τώρα ότι ο δακτύλιος των μικρών βουνών που περιβάλλουν τη λίμνη Marsal μπορεί να έχει εντοπιστεί λανθασμένα σε προηγούμενες γεωλογικές έρευνες.

Ενώ η περιοχή δεν παρουσιάζει επί του παρόντος ανιχνεύσιμες ανωμαλίες βαρύτητας -όπου η βαρύτητα θα ήταν ισχυρότερη ή ασθενέστερη από την αναμενόμενη λόγω των μεταβολών στη μάζα- ο Rochette και η ομάδα του προειδοποιούν ότι τα υπάρχοντα δεδομένα μπορεί να μην είναι αρκετά για να αποκαλύψουν μια τέτοια ανωμαλία αν ήταν μικρότερη από 10 έως 15 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Αυτή η προειδοποίηση υποδηλώνει ότι απαιτούνται πρόσθετες εργασίες πεδίου για να επιβεβαιωθεί η υπόθεσή τους.

Παρά την έλλειψη μιας επιβεβαιωμένης ανωμαλίας βαρύτητας, τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνονται ελπιδοφόρα. Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από την περιοχή και εντόπισε αρκετούς βασικούς δείκτες λιωμένου πετρώματος από την πρόσκρουση, όπως πυριτικά άλατα, άφθονο μαγνητίτη, σουλφίδια και ζιρκόνια. Αυτά τα υλικά συνδέονται συνήθως με τις συνθήκες έντονης θερμότητας και πίεσης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης αστεροειδούς.