Τι πραγματικά συμβαίνει όταν τραυματίζεται το πέος: Εκπαιδευτικό βίντεο αποκαλύπτει τις αιτίες που σχετίζονται με το επώδυνο ατύχημα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν τραυματίζεται το πέος: Εκπαιδευτικό βίντεο αποκαλύπτει τις αιτίες που σχετίζονται με το επώδυνο ατύχημα (vid)
Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τραυματισμών του πέους είναι γνωστός ως κάταγμα πέους. Παρά τον όρο «κάταγμα», το πέος δεν περιέχει οστά.

Ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανατομίας αποκάλυψε την ανατριχιαστική πραγματικότητα των τραυματισμών του πέους, ρίχνοντας φως στις αιτίες, τις επιπλοκές και τις θεραπείες που σχετίζονται με αυτά τα επώδυνα ατυχήματα. Στο βίντεο, που φιλοξενείται στο YouTube, συμμετέχει ο ερευνητής πτωμάτων Jonathan Bennion, ο οποίος παρέχει λεπτομερή εξήγηση της ανατομίας που εμπλέκεται και των πιθανών αποτελεσμάτων τέτοιων τραυματισμών.

Οι τραυματισμοί του πέους, αν και σπάνιοι, μπορεί να είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οδυνηροί. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), εκτιμάται ότι 1 στους 100.000 Αμερικανούς άνδρες θα υποστεί κάταγμα πέους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν και οι τραυματισμοί αυτοί δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή, μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση και αρκετές εβδομάδες ανάρρωσης. Χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, οι ασθενείς κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη βλάβη τόσο στη σεξουαλική όσο και στην ουροποιητική λειτουργία.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τραυματισμών του πέους είναι γνωστός ως κάταγμα πέους. Παρά τον όρο «κάταγμα», το πέος δεν περιέχει οστά. Αντίθετα, ένα κάταγμα πέους περιλαμβάνει το σχίσιμο της tunica albuginea, ενός συνδετικού ιστού που περιβάλλει τον ιστό που μοιάζει με σφουγγάρι και γεμίζει με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης. Όταν το πέος είναι σε στύση, η tunica albuginea τεντώνεται, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε θραύση. Αυτό εξηγεί γιατί τα κατάγματα του πέους συνδέονται συνηθέστερα με την έντονη σεξουαλική επαφή ή τον αυνανισμό.

Ένα κάταγμα πέους συχνά συνοδεύεται από έναν αχνό ήχο «σπασίματος», ο οποίος συμπίπτει με έναν ξαφνικό και έντονο πόνο που μπορεί να είναι σπαρακτικός. Ο Bennion εξηγεί ότι τα περισσότερα κατάγματα πέους συμβαίνουν κατά τη διάρκεια κοινών σεξουαλικών στάσεων, όπως το ιεραποστολικό. Η αιτία περιγράφεται συχνά ως «πρόβλημα στόχευσης», όπου το πέος χάνει τον προβλεπόμενο στόχο του και αντ' αυτού συγκρούεται με ένα ακίνητο αντικείμενο, όπως το οστό της λεκάνης του συντρόφου.

Όταν συμβαίνει κάταγμα πέους, ο τραυματισμός συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργοί κόβουν τον άξονα του πέους και ράβουν ξανά τη σχισμένη tunica albuginea. Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες επισκευές για άλλους ιστούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του πέους, ιδίως για την ουρήθρα. Χωρίς έγκαιρη χειρουργική αποκατάσταση, οι άνδρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές όπως στυτική δυσλειτουργία, καμπυλότητα του πέους ή βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα.