Επιστήμονες ανέλυσαν μυστήριο εξωγήινο μήνυμα: Μια νέα θεωρία αναδύεται μετά από 50 χρόνια από την εμφάνιση του (vid)
Τον Αύγουστο του 1977, μια σάρωση για εξωγήινα σήματα έδωσε ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα στην έρευνα για εξωγήινη ζωή.
Για περισσότερο από ένα λεπτό, το ραδιοτηλεσκόπιο Big Ear, το οποίο λειτουργούσε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, κατέγραψε μια παράξενη εκπομπή που προερχόταν από μια περιοχή κοντά στον αστερισμό του Τοξότη. Το σήμα καταγράφηκε ως 30 φορές ισχυρότερο από το συνηθισμένο θόρυβο του διαστήματος.
Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή αυτού του σήματος ήταν η συχνότητά του: 1.420 megahertz. Η συχνότητα αυτή είναι σημαντική επειδή αντιστοιχεί στη φυσική συχνότητα εκπομπής του υδρογόνου, του πιο άφθονου στοιχείου του σύμπαντος. Το γεγονός ότι το σήμα εμφανίστηκε σε μια τόσο ακριβή συχνότητα οδήγησε ορισμένους αστρονόμους να υποθέσουν ότι μπορεί να έχει επιλεγεί σκόπιμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό για να επικοινωνήσει με τη Γη.
Η αινιγματική μετάδοση ονομάστηκε στη συνέχεια «σήμα Wow!», αφού ο αστρονόμος Jerry Ehman, ο οποίος ανέλυε τα δεδομένα, έγραψε «Wow!» στην εκτύπωση. Στα σχεδόν 50 χρόνια που πέρασαν από εκείνη τη μοιραία ανακάλυψη, το «Wow!» παρέμεινε ένα αίνιγμα, χωρίς να εντοπιστούν ποτέ ξανά παρόμοια σήματα.
Επί δεκαετίες, αστρονόμοι και ερευνητές προσπαθούσαν να εξηγήσουν αυτό το μυστηριώδες σήμα. Παρά τις πολυάριθμες υποθέσεις, καμία δεν έχει εξηγήσει πειστικά το σήμα ως φυσικό φαινόμενο. Αυτή η έλλειψη εξήγησης έχει οδηγήσει πολλούς να επιμένουν στην πιθανότητα ότι το «Wow!» θα μπορούσε να είναι η πρώτη μας επαφή με εξωγήινη νοημοσύνη.
Ωστόσο, έχει εμφανιστεί μια νέα θεωρία, η οποία ενδεχομένως προσφέρει μια πιο τεκμηριωμένη εξήγηση για την ανωμαλία - και δεν περιλαμβάνει εξωγήινη ζωή. Ο Abel Méndez, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο, έχει προτείνει ότι το σήμα «Wow!» μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός σπάνιου κοσμικού γεγονότος.
Ο Méndez και η ομάδα του προτείνουν ότι ένα πυκνό, μαγνητικό αστέρι, γνωστό ως magnetar, θα μπορούσε να παράγει μια ισχυρή έκλαμψη που χτύπησε ένα ψυχρό, διαστρικό νέφος αερίου υδρογόνου. Αυτή η σύγκρουση, υποστηρίζουν, θα είχε προκαλέσει στο νέφος υδρογόνου να εκπέμψει ακτινοβολία στην ακριβή συχνότητα που ανιχνεύθηκε από το τηλεσκόπιο Big Ear.
«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο γεγονός», εξήγησε ο Méndez σε συνέντευξή του στο LiveScience. «Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι που [οι αστρονόμοι] μπόρεσαν να το ανιχνεύσουν».
Οι ερευνητές ανέπτυξαν αυτή την πρωτοποριακή υπόθεση αφού έπεσαν πάνω σε οκτώ σήματα παρόμοια με το σήμα, ενώ ανέλυαν παλιά δεδομένα από το καταργημένο πλέον Αστεροσκοπείο Arecibo. Καταγεγραμμένα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2020, τα σήματα αυτά διήρκεσαν από δύο έως τρία λεπτά το καθένα και είχαν συχνότητες κοντά στα 1.420 megahertz του σήματος «Wow!».
Αν και αυτή η νέα υπόθεση θα μπορούσε να δώσει μια εύλογη εξήγηση για το σήμα «Wow!», δεν κλείνει εντελώς την υπόθεση.