Το χωριό της Ανδαλουσίας που είναι γνωστό ως «μικρή Μύκονος»: Είναι γεμάτο με κυκλαδίτικα σπίτια

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Το χωριό της Ανδαλουσίας που είναι γνωστό ως «μικρή Μύκονος»: Είναι γεμάτο με κυκλαδίτικα σπίτια
Πρόκειται για την Isleta del Moro, έναν δήμο στην Αλμερία που ξεχωρίζει για τις γοητευτικές παραλίες του και τα λευκά σπίτια του με τα μπλε παράθυρα. 

Τα ελληνικά νησιά είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, μέχρι τη Σίφνο, την Πάρο ή τη Μήλο, είναι εκατομμύρια οι επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη που επιλέγουν να περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές κάθε χρόνο.

Σίγουρα η κυκλαδίτικη αισθητική, στην οποία ξεχωρίζει το λευκό και το μπλε χρώμα, είναι κάτι που γοητεύει τους επισκέπτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσο στο Άμπου Ντάμπι, όσο και στην Κίνα έχουμε δει «αντίγραφα» της Σαντορίνης.

Υπάρχει, όμως, και ένα αντίγραφο της Μυκόνου, το οποίο βρίσκεται στην Ανδαλουσία της Ισπανίας και πιο συγκεκριμένα, σε έναν δήμο της Αλμερίας. Στην πραγματικότητα, η ακτή της Αλμερίας είναι γεμάτη από γραφικά χωριά που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παραμύθι.

Ο μικρός δήμος που ακούει στο όνομα Isleta del Moro είναι αυτό που πολλοί αποκαλούν «μικρή Μύκονος». Πρόκειται για ένα χωριουδάκι της πόλης Níjar, σχεδόν ένα είδος «χερσονήσου» που περιβάλλεται από κρυστάλλινα νερά. Ανήκει στο Φυσικό Πάρκο Cabo de Gata και έχει λίγο περισσότερους από 170 κατοίκους και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Αλμερία.

Η ονομασία του συγκεκριμένου τόπου οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν αποτελούσε καταφύγιο για τους πειρατές. Ένα μικρό παραδοσιακό ψαροχώρι που ξεχωρίζει για τα λιτά λευκά σπίτια με μπλε λεπτομέρειες και τις πολύχρωμες βάρκες του, γεγονός που του προσδίδει την ομοιότητα με τα περισσότερα ελληνικά νησιά.

Μεταξύ των αξιοθέατων της είναι η παραλία Peñón Blanco, η μεγαλύτερη σε μήκος, με 400 μέτρα ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Η κύρια πηγή εσόδων του χωριού είναι ο τουρισμός και η εστίαση, με ξενοδοχειακές μονάδες, σχολές καταδύσεων και μονοπάτια πεζοπορίας. Η αλιεία αποτελεί επίσης μια πιο μικρή πηγή εισοδήματος.