Κούλλης Νικολάου: «Δεν έχασα τον ύπνο μου όταν κινδύνεψα να πάω φυλακή, μείναμε απλήρωτοι και χρωστούσαμε στο κράτος» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Κούλλης Νικολάου: «Δεν έχασα τον ύπνο μου όταν κινδύνεψα να πάω φυλακή, μείναμε απλήρωτοι και χρωστούσαμε στο κράτος» (vid)
Ο Κούλλης Νικολάου μίλησε στην ΕΡΤ για την επιλογή του να αφιερώσει μια ολόκληρη σειρά στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή.

Ο γνωστός ηθοποιός και παραγωγός κάθισε στον καναπέ του «Στούντιο 4» της ΕΡΤ και μίλησε μεταξύ άλλων και για την επιτυχημένη σειρά του Mega, «Famagusta», η οποία ήρθε ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες λόγω της ένταξης της στο Netflix και τις έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία.

Ο Κούλλης Νικολάου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξαν με τον Ανδρέα Γεωργίου να ασχοληθούν με το θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο υπογραμμίζοντας πως, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί ένα χρέος τους: «Ονειρευτήκαμε να ταξιδέψει η “Famagusta” σε όλο τον κόσμο. Είναι καλή τηλεόραση. Το έχουμε στο μυαλό μας μια πενταετία, ταίριαξε με τα 50 χρόνια από την εισβολή. Είμαι τοπολάτρης, αγαπώ την πατρίδα μου, αγαπώ την Ελλαδάρα μας. Είναι ένα χρέος μας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η έγνοια μας δεν είναι να περάσουμε την ιστορία, δεν είμαστε ιστορικοί. Είναι ο ανθρώπινος πόνος, η δίνη ενός πολέμου και η καταστροφή που επιφέρει. Ο πόλεμος είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, ενώ η ιστορία όχι. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι γεγονός. Δεν λένε (οι Τούρκοι) ότι δεν ήρθαμε ποτέ στην Κύπρο και δεν την διχοτομήσαμε, αλλοιώνουν τους λόγους. Υπάρχουν κόρες που περιμένουν τους πατεράδες τους».

Έντονες τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix

Aντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακής ροής τηλεοπτικού περιεχομένου Netflix να προβάλει από τις 20 Σεπτεμβρίου την τηλεοπτική σειρά «Famagusta», που αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και ήδη έχει μεταδοθεί στην Ελλάδα την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η σειρά με τίτλο “Famagusta”, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων και ισχυρίζεται ότι «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».

Κούλλης Νικολάου: «Μείναμε απλήρωτοι, λεφτά δεν είχαμε και χρωστούσαμε στο κράτος. Τάπα!»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης θυμήθηκε την εποχή που κινδύνεψε να βρεθεί στη φυλακή για οικονομικούς λόγους.

«Είμαστε τόσο αυθόρμητοι. Ξυπνάμε και είμαστε στη δουλειά χωρίς να ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει αυτό -σαφώς θέλουμε να μας οδηγήσει σε κάτι καλό. Το βάρος της ευθύνης δεν μπορώ να μην το αισθάνομαι, αλλά όχι να χάσω τον ύπνο μου. Εδώ δεν έχασα τον ύπνο μου όταν κινδυνέψαμε να πάμε φυλακή το 2012-2013» είπε.

Και πρόσθεσε: "Μείναμε απλήρωτοι, λεφτά δεν είχαμε και χρωστούσαμε στο κράτος. Τάπα! Τα άλλα δεν τα συζητώ, γιατί υπήρχαν και αλλού, αλλά όταν χρωστάς στο κράτος μπαίνεις φυλακή και δεν ήταν φίλος μου ο πρόεδρος της Κύπρου τότε».