Δήλωση της Airbnb για τα μέτρα της κυβέρνησης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Newsroom
Δήλωση της Airbnb για τα μέτρα της κυβέρνησης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα
Δήλωση της Airbnb για τις νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα.

Η επικεφαλής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη έστειλε δήλωση, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, για όσα αλλάζουν στην Ελλάδα σχετικά με την βραχυχρόνια μίσθωση.

Αναλυτικά

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, η Επικεφαλής Public Policy της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, δήλωσε:

«Σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας - όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια - και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών».

Η Airbnb συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον Απρίλιο 2021 για την παροχή όλων των δεδομένων της από τις καταχωρήσεις στην χώρα, μια συμφωνία ορόσημο βέλτιστης πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τα Airbnb

Την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 88η ΔΕΘ και ανακοινώνοντας τα 45 μέτρα με έμφαση σε ζητήματα όπως το στεγαστικό, η στήριξη της οικογένειας και το δημογραφικό.

Σχετικά με την στέγαση ανακοίνωσε τα εξής:

  • Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
  • Νέο αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών.
  • Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο.
  • Πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» ύψους 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από πάνω από 15.000 νέους ή ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών, με επιτόκιο χαμηλότερο από το εμπορικό.
  • Πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών.

Η άνοδος των ενοικίων οδήγησε την κυβέρνηση σε παρεμβάσεις για τα Airbnb

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών.

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι περίπου 700.000 κατοικίες δηλώνονται ως κενές από τους ιδιοκτήτες τους, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την προσφορά.

Υπολογίζεται ότι αν προσφέρονταν για ενοικίαση το 15-20% των κατοικιών αυτών ο αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στο μέτωπο της επάρκειας σπιτιών για ενοικίαση και συνολικά σε όλη την αγορά ακινήτων.
Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει μια εξομάλυνση της κατάστασης.