Ειδικός αποκάλυψε τα τρόφιμα που δεν πρέπει να συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι τσάι

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικός αποκάλυψε τα τρόφιμα που δεν πρέπει να συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι τσάι
Η έρευνα υποστηρίζει αυτές τις ανησυχίες, δείχνοντας ότι ορισμένες χημικές ουσίες στο τσάι και τον καφέ μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Ένας ειδικός σε θέματα διατροφής αποκάλυψε ότι το να συνδυάσετε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ με ορισμένα τρόφιμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας, αυξάνοντας την πιθανότητα σοβαρών ελλείψεων θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με την Deborah Grayson, φαρμακοποιό και διατροφολόγο, η κατανάλωση αυτών των δημοφιλών ζεστών ροφημάτων μαζί με συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα λαχανικά, μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ένα κρίσιμο μέταλλο που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά συνέπεια, αυτή η κακή σύζευξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία - μια κατάσταση που επηρεάζει σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί σωστά.

Η Grayson εξήγησε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού με τα γεύματά σας μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, ιδίως για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, καθώς έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου λόγω της απώλειας αίματος. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ περιλαμβάνουν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως η μπριζόλα και το μοσχάρι, καθώς και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο. Αυτά τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, όταν συνδυάζονται με τσάι ή καφέ, δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει αποτελεσματικά το περιεχόμενο σε σίδηρο, οδηγώντας σε πιθανές ελλείψεις.

Η έρευνα υποστηρίζει αυτές τις ανησυχίες, δείχνοντας ότι ορισμένες χημικές ουσίες στο τσάι και τον καφέ μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ειδικότερα, οι πολυφαινόλες -ενώσεις που βρίσκονται επίσης στα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά- είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, αλλά έχουν αποκλειστική επίδραση στον σίδηρο όταν καταναλώνονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, όπως αυτές που βρίσκονται στο τσάι και τον καφέ.