Γροιλανδία: Τεράστια κατολίσθηση εξαπέλυσε μέγα-τσουνάμι (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Γροιλανδία: Τεράστια κατολίσθηση εξαπέλυσε μέγα-τσουνάμι (vid)
Μια νέα μελέτη έριξε φως στο τσουνάμι που προκλήθηκε μετά από κατολίσθηση.

Μια κολοσσιαία κατολίσθηση που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή εξαπέλυσε ένα «μεγα-τσουνάμι» σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Γροιλανδίας, προκαλώντας τη δόνηση της Γης για εννέα ημέρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυτό το σεισμικό γεγονός, που συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο, είδε ένα γιγαντιαίο κύμα να κατρακυλά επανειλημμένα μπρος-πίσω σε ένα φιόρδ, δημιουργώντας παγκόσμιες δονήσεις που μέχρι τώρα προβλημάτιζαν τους επιστήμονες.

Η μελέτη, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL), εντόπισε την κίνηση του νερού από την τεράστια αυτή κατολίσθηση ως την πηγή ενός μυστηριώδους σεισμικού σήματος που διήρκεσε εννέα ημέρες. Το γεγονός δεν έγινε αντιληπτό από ανθρώπινο μάτι, αλλά το επακόλουθό του ήταν αλάνθαστο: μια κορυφή βουνού ύψους 1,2 χιλιομέτρων κατέρρευσε στο φιόρδ Ντίκσον, μια απομακρυσμένη περιοχή της Γροιλανδίας. Η πρόσκρουση προκάλεσε μια τεράστια ανάσχεση νερού, που έφτασε μέχρι και 200 μέτρα στον αέρα, και ένα κύμα ύψους μέχρι και 110 μέτρων.

Η κλίμακα της κατολίσθησης ήταν τεράστια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και πάγου έπεσαν στο φιόρδ - αρκετά για να γεμίσουν 10.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Αυτή η μάζα συντριμμιών δημιούργησε ένα τσουνάμι που εκτεινόταν σε μήκος 10 χιλιομέτρων του φιόρδ. Μέσα σε λίγα λεπτά, το πανύψηλο κύμα μειώθηκε σε περίπου 7 μέτρα και τελικά υποχώρησε σε λίγα εκατοστά τις επόμενες ημέρες.

Τα φιόρδ της Γροιλανδίας είναι δημοφιλείς διαδρομές για τα τουριστικά κρουαζιερόπλοια, γεγονός που καθιστά τις πιθανές επιπτώσεις τέτοιων φυσικών καταστροφών ακόμη πιο ανησυχητικές. Η μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ενέχουν αυτές οι μαζικές κατολισθήσεις, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, για όσους πλέουν σε αυτά τα απομακρυσμένα και συχνά απρόβλεπτα νερά.

Για να κατανοήσει το σεισμικό γεγονός με περισσότερες λεπτομέρειες, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα εξελιγμένο μαθηματικό μοντέλο για να αναπαραστήσει τις συνθήκες της κατολίσθησης και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του στενού και ελικοειδούς φιόρδ Ντίκσον. Το μοντέλο αυτό αποκάλυψε ότι η υδάτινη μάζα συνέχισε να κινείται μπρος-πίσω στο φιόρδ για εννέα ημέρες, με μικρή ενέργεια να διαφεύγει λόγω του σχήματος του φιόρδ. Η εκτόξευση του νερού θα συνέβαινε περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, γεγονός που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις σεισμικές καταγραφές των δονήσεων που ταξιδεύουν στον φλοιό της Γης παγκοσμίως.

Η μελέτη αυτή όχι μόνο αποκαλύπτει το μυστήριο πίσω από το παρατεταμένο σεισμικό σήμα, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μια έντονη υπενθύμιση των ισχυρών και εκτεταμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.