Το μυστήριο στο Βερολίνο που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους: Ανακάλυψαν ιαπωνικό σπαθί κάτω από κελάρι

Επιμέλεια: Newsroom
Το μυστήριο στο Βερολίνο που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους: Ανακάλυψαν ιαπωνικό σπαθί κάτω από κελάρι
Η προέλευση του σπαθιού και το πώς βρέθηκε θαμμένο σε ένα κελάρι που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου παραμένουν ένα μυστήριο.

Ένα μυστήριο αιώνων αναδύθηκε από την καρδιά του Βερολίνου, αφού οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπαθί σαμουράι θαμμένο κάτω από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το σπαθί, το οποίο αναγνωρίστηκε ως wakizashi, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό κοντό σπαθί, βρέθηκε στην παλαιότερη πλατεία της πόλης, Molkenmarkt, σε αυτό που κάποτε ήταν ένα κελάρι πριν το κτίριο από πάνω καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το σπαθί, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε διάφορα στρατιωτικά αντικείμενα που πετάχτηκαν βιαστικά στο τέλος του πολέμου. Το κελάρι, γεμάτο με συντρίμμια από τα ερείπια, θάφτηκε αργότερα κάτω από έναν δρόμο τη δεκαετία του 1960. Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν το ιαπωνικό όπλο, πάνω από 8.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του, θαμμένο κάτω από το έδαφος του Βερολίνου.

Η προέλευση του σπαθιού είναι ιδιαίτερα αινιγματική. Μπορεί να σφυρηλατήθηκε κατά την περίοδο Sakoku της Ιαπωνίας, μια εποχή κατά την οποία η χώρα απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο στο πλαίσιο της πολιτικής της «κλειδωμένης χώρας». Ο Matthias Wemhoff, αρχαιολόγος, εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακάλυψη.

«Το εύρημα αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα των εκπληκτικών ευρημάτων που περιμένουν να ανακαλυφθούν κάτω από το έδαφος του Βερολίνου», δήλωσε ο Wemhoff. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα τόσο καλά χρησιμοποιημένο και περίτεχνα διακοσμημένο όπλο θα έβρισκε το δρόμο του για το Βερολίνο; Και μάλιστα σε μια εποχή που η Ιαπωνία ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο και σχεδόν κανένας Ευρωπαίος ταξιδιώτης δεν επισκεπτόταν τη χώρα;»

Η προέλευση του σπαθιού και το πώς βρέθηκε θαμμένο σε ένα κελάρι που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου παραμένουν ένα μυστήριο. Ωστόσο, η ανακάλυψη προσθέτει ένα ακόμη στρώμα στην πλούσια και συχνά απροσδόκητη ιστορία του Βερολίνου, εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τους ξεχασμένους θησαυρούς που εξακολουθούν να είναι κρυμμένοι κάτω από τους δρόμους της πόλης.