To Netflix έφερε στο «φως» την σκοτεινή ιστορία του Zona Divas: Πορνεία, εκβιασμοί και δολοφονίες συνοδών στην διεφθαρμένη Πόλη του Μεξικού

To Netflix έφερε στο «φως» την σκοτεινή ιστορία του Zona Divas: Πορνεία, εκβιασμοί και δολοφονίες συνοδών στην διεφθαρμένη Πόλη του Μεξικού
Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, οι Μεξικάνες σκηνοθέτριες Astrid Rondero και Fernanda Valadez ρίχνουν φως στις γυναικοκτονίες των σεξεργατριών της υπηρεσίας escort με όνομα Zona Divas.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Caught in the Web: The Murder Behind Zona Divas» προσφέρει μια εις βάθος εξερεύνηση του σκοτεινού κόσμου των συνοδών, της πορνείας και της εμπορίας ανθρώπων στο Μεξικό.

Τα τέσσερα επεισόδια του ανατριχιαστικού ντοκιμαντέρ επικεντρώνονται στη συγκλονιστική υπόθεση των γυναικών που δολοφονήθηκαν ή έπεσαν θύματα της ιστοσελίδας Zona Divas, όπου συνοδοί και εργαζόμενες στο σεξ διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους για να προσελκύσουν πελάτες.

Τι ήταν η ιστοσελίδα Zona Divas;

Η ιστοσελίδα Zona Divas, που άνοιξε για πρώτη φορά γύρω στο 2010, ήταν ουσιαστικά μια σκοτεινή και ανήθικη αγορά συνοδών, όπου ο καθένας μπορούσε να περιηγηθεί στα προφίλ των συνοδών και να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε γυναίκα που ήθελε να εκθέσει και να διαφημίσει τον εαυτό της στο Zona Divas θα έπρεπε πρώτα να γράψει ένα email στον διαχειριστή, ο οποίος στη συνέχεια θα της απαντούσε και θα της ζητούσε να στείλει φωτογραφίες μαζί με τα προσωπικά της στοιχεία. Στη συνέχεια, η κάθε γυναίκα θα έπρεπε να καταβάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως ένα είδος συνδρομής. Αυτό το ποσό είχε να κάνει με τη σελίδα του ιστότοπου στην οποία ήθελε να εμφανίζεται το προφίλ της. Οι πρώτες σελίδες προφανώς κόστιζαν περισσότερο, καθώς δέχονταν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Η Zona Divas υποχρέωνε επίσης καθεμία από τις γυναίκες να υπογράψει ένα συμβόλαιο πριν από την ανάρτηση του προφίλ της στην ιστοσελίδα, με το οποίο συμφωνούσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε καμία σεξουαλική εκμετάλλευση και ότι ποτέ δεν θα εξαναγκάζονταν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την θέληση τους. Σύμφωνα με τους επίσημους όρους του ιστότοπου, η επαγγελματική συμφωνία μεταξύ της σελίδας και των γυναικών ήταν απλώς αυτή της διαφήμισης, πράγμα που σημαίνει ότι χρέωναν τις γυναίκες μόνο για τον διαφημιστικό χώρο στον ιστότοπό τους και τίποτα άλλο.

Ωστόσο, πίσω από όλο αυτό το αγγελικά πλασμένο πλαίσιο της νομιμότητας και των αυστηρών συμβολαίων, η ιστοσελίδα Zona Divas εμπλέκεται σε ορισμένες εξαιρετικά σκοτεινές και εγκληματικές συναλλαγές. Κατ' αρχάς, οι περισσότερες γυναίκες με προφίλ στον ιστότοπο προέρχονταν από γειτονικές χώρες της Νότιας Αμερικής, πράγμα που σημαίνει ότι η Zona Divas εκμεταλλευόταν την απελπισία όσων γυναικών ήθελαν μια καλύτερη ζωή μακριά από τα ταραγμένα έθνη τους.

1

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες στρατολογήθηκαν στην πραγματικότητα στις χώρες τους, καθώς οι νταβατζήδες τους υποσχέθηκαν τίμια και νόμιμη εργασία στο Μεξικό. Μόνο κατά την είσοδό τους στο Μεξικό τους είπαν ότι έπρεπε να εργαστούν ως συνοδοί, πράγμα που έκανε αδύνατη την επιστροφή τους και πολύ δύσκολη την άρνηση τους.

Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές έλαβαν κάποια χρήματα από τους διακινητές για τα πρώτα έξοδα και στη συνέχεια οι επιτήδειοι ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να τους επιστραφούν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να τις εκβιάζουν για πάρα πολύ καιρό. Τα διαβατήριά τους αφαιρέθηκαν, το ίδιο και η δυνατότητά τους να μετακινούνται ελεύθερα, καθώς οι γυναίκες μεταφέρονταν πάντα από έναν ειδικό οδηγό και μόνο σε συγκεκριμενα ξενοδοχεία. Μαζί με τη σωματική εκμετάλλευση, είχαν να αντιμετωπίσουν και οικονομικό εκβιασμό μέσω του ενοικίου και των χρεώσεων για φαγητό και άλλες ανέσεις.

Ποια ήταν τα θύματα των φρικτών δολοφονιών;

Το Caught in the Web παρουσιάζει αφηγήσεις γυναικών που κατάφεραν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν από τη φρίκη του Zona Divas, γεγονός που κάνει τις ιστορίες εκείνων που βίωσαν αυτές τις φρικτές καταστάσεις ακόμα πιο συγκλονιστικές. Η Μπρέντα και η Κάντις βρίσκονταν και οι δύο σε ακραία οικονομική δυσχέρεια όταν ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους νταβατζήδες.

Η Brenda παραδέχεται ότι είχε μια ιδέα για τη δουλειά που θα έκανε ως μέλος της ιστοσελίδας Zona Divas, και κατάφερε με κάποιο τρόπο να μείνει μακριά από μπελάδες καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της εκεί. Τελικά εγκατέλειψε την ιστοσελίδα και το επάγγελμα και τώρα δεν μετανιώνει καθόλου για την επιλογή της...

Η Candice, ωστόσο, δεν είχε ιδέα για το τι επρόκειτο να της συμβεί όταν έφυγε από τη Βενεζουέλα. Όταν έφτασε στην Πόλη του Μεξικού, η Candice είχε ήδη ένα σωρό χρέη στο όνομά της για τα έξοδα μεταφοράς, αλλά και για τα έξοδα που αφορούσαν τη φωτογράφηση για την ιστοσελίδα. Έτσι, δεν μπορούσε να αρνηθεί τίποτα, και το δράμα της μόλις είχε αρχίσε. Την έβαλαν σε ένα διαμέρισμα μαζί με πολλές άλλες γυναίκες και τους απαγόρευσαν την ελεύθερη μετακίνηση. Η Candice και οι άλλες κοπέλες αναγκάζονταν να κοιμούνται σε κουκέτες και η κάθε μία από αυτές χρεωνόταν 7.000 πέσος για τη διαμονή. Το ενοίκιο ολόκληρου του διαμερίσματος ήταν μόλις 10.000 πέσος. Όπως καταλαβαίνουμε, τα υπόλοιπα χρήματα τα έκλεβαν αυτοί που διαχειρίζονταν όλη αυτή την επιχείρηση.. Τότε ήταν που η Candice αποφάσισε να παραιτηθεί και να φυγει από την Πόλη του Μεξικού.

Μερικές άλλες γυναίκες όμως δεν ήταν τόσο τυχερές ή δεν αντέδρασαν τόσο γρήγορα, όπως η Wendy Cortes, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι και την οικογένειά της στο Καράκας της Βενεζουέλας, λόγω της ακραίας φτώχειας που επικρατούσε στη χώρα.

2

Μετακόμισε στο Μεξικό χωρίς να το πει στη μητέρα της και μπλέχτηκε με τη Zona Divas, μαζί με μια στενή φίλη της, την Daniela. Οι δύο νεαρές γυναίκες εξαπατήθηκαν και όταν τελικά ξεπλήρωσαν τα αρχικά τους χρέη και θέλησαν να φύγουν, οι νταβατζήδες ζήτησαν περισσότερα χρήματα και τις ανάγκασαν να παραμείνουν στο επάγγελμα. Η Wendy έκανε και αργότερα μερικές ακόμη προσπάθειες να φύγει, αλλά δεν τα κατάφερε... Η άτυχη γυναίκα εθεάθη για τελευταία φορά να κάνει check-in σε ένα ξενοδοχείο για να συναντήσει έναν πελάτη. Την επόμενη μέρα, το πτώμα της Wendy ανακαλύφθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι είχε στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου από τον άνδρα που την είχε φέρει εκεί.

Μια άλλη γυναίκα από τη Βενεζουέλα, η Genesis, ήθελε να γίνει μοντέλο όταν συναντήθηκε με έναν υπεύθυνο προσλήψεων της Zona Divas και στάλθηκε στην Πόλη του Μεξικού. Η αλήθεια είναι ότι δεν την πείραζε ιδιαίτερα να δουλεύει ως συνοδός, αφού το επάγγελμα της απέφερε γρήγορα πολλά χρήματα, οπότε σχεδίαζε να βοηθήσει την οικογένειά της και να προσφέρει μια καλή ζωή στην κόρη της. Μετά από μερικούς μήνες στο επάγγελμα και έχοντας κερδίσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα νέο σπίτι για την οικογένειά της, η Genesis αποφάσισε να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη δουλειά. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε... Και αυτή είχε την ίδια μοίρα με τη Γουέντι, καθώς το πτώμα της βρέθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου είχε κάνει check in το προηγούμενο βράδυ. Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι είχε στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου από τον άνδρα που την είχε πάει εκεί..

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε άλλες δύο κοπέλές. Όλες βρέθηκαν δολοφονήμένες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου...

1

Τι έγινε με τους οι δράστες πίσω από τις φρικιαστικές δολοφονίες;

Το πιο δυσάρεστο και ταυτόχρονα εξοργιστικό κομμάτι του Caught in the Web είναι σίγουρα η ανικανότητα και οι καθυστερημένες αντιδράσεις της αστυνομίας γύρω από όλη αυτή την υπόθεση. Για την ιστορία, κάνενας δολοφόνος δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Άλλωστε, το Μεξικό έιναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς όσον αφορά την επιβολή του νόμου, ενώ τα περισσότερα εγκλήματα που διαπράττονται από συμμορίες και καρτέλ μένουν ατιμώρητα, επειδή οι εν λόγω συμμορίες έχουν ισχυρές επαφές με τις αρχές.

Ο Ignacio Santoyo «Soni», ο άνθρωπος που συνίδρυσε τον ιστότοπο Zona Divas, είχε συλληφθεί το 2007 για έναν παρόμοιο ιστότοπο και, σύμφωνα με την δικογραφία, εμπλεκόταν σε ένα μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων. Καθώς κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος μετά από μερικά χρόνια, ο Soni και οι συνεργάτες του άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας τους και άνοιξαν την ιστοσελίδα Zona Divas, λέγοντας ότι «έτρεχαν» μια ιστοσελίδα διαφήμισης, ενώ ουσιαστικά λειτουργούσαν ένα διαβολικό κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων. Ο Soni συνελήφθη το 2019 με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και του σεξουαλικού εκβιασμού, αλλά η υπόθεση εναντίον του έκλεισε καθώς δεν υπήρξαν μάρτυρες και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.