Βουλγαρία: Η στιγμή που πιλότος επιθετικού αεροσκάφους χάνει τον έλεγχο και συντρίβεται στο έδαφος (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Βουλγαρία: Η στιγμή που πιλότος επιθετικού αεροσκάφους χάνει τον έλεγχο και συντρίβεται στο έδαφος (vid)
Τα πλάνα των αυτοπτών μαρτύρων από τη συντριβή αποκαλύπτουν ότι το αεροσκάφος εκτελούσε μια σειρά από ελιγμούς, με ένα τελευταίο κόλπο να αποδεικνύεται μοιραίο.

Ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo στη Βουλγαρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο εξειδικευμένους πιλότους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης λίγο πριν από στρατιωτική αεροπορική επίδειξη.

Το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή (13/9), άφησε σοκαρισμένη την αεροπορική κοινότητα και τους τοπικούς θεατές, καθώς ανατριχιαστικά πλάνα κατέγραψαν την καταστροφική στιγμή που το αεροπλάνο τους συνετρίβη στο έδαφος.

Οι πιλότοι, ο Petko Dimitrov και ο Ventsislav Dunkin, πετούσαν με ένα L-39ZA Albatros, ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό και ελαφρύ αεροσκάφος, καθώς εξασκούνταν σε εναέρια ακροβατικά για την προετοιμασία της επερχόμενης αεροπορικής επίδειξης. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, το αεροσκάφος πετούσε σε τόσο χαμηλό ύψος που οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εκτιναχθούν πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατό τους κατά την πρόσκρουση.

Τα πλάνα των αυτοπτών μαρτύρων από τη συντριβή αποκαλύπτουν ότι το αεροσκάφος εκτελούσε μια σειρά από ελιγμούς, με ένα τελευταίο κόλπο να αποδεικνύεται μοιραίο

Το άτομο που κατέγραψε το ακροβατικό κατέβασε την κάμερά του σοκαρισμένο καθώς εκτυλισσόταν η καταστροφή, καταγράφοντας τα επακόλουθα στιγμές αργότερα, όταν ένα μεγάλο σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού υψώθηκε στον ουρανό. Η τρομακτική σκηνή σηματοδότησε το τέλος αυτού που θα έπρεπε να είναι μια άσκηση ρουτίνας για τους έμπειρους πιλότους.

Οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του ατυχήματος. Ενώ οι αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι το χαμηλό ύψος του ελιγμού μπορεί να μην άφησε πολλά περιθώρια για λάθη, δεν είναι ακόμη σαφές αν μηχανική βλάβη, ανθρώπινο λάθος ή άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στη μοιραία συντριβή.