Καιρός: Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για τις ψυχρές μάζες και τη βίαιη εισβολή του καιρικού φαινομένου «Boris»

Επιμέλεια: Newsroom
Καιρός: Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για τις ψυχρές μάζες και τη βίαιη εισβολή του καιρικού φαινομένου «Boris»
Με έντονα άστατο καιρό θα κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Θοδωρή Κολυδά.

Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί. Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες της Αυστρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Ρουμανίας να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

Ο Θοδωρής Κολυδάς διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου επισημαίνει: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διαχρονικά αύξηση στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν από τα νερά. Από την άλλη όμως, παρότι από το 1870 έως το 2016 ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 130% και οι κατοικημένες αστικές περιοχές πάνω από 1.000%, τα ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% έως το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια μείωση των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη (4,3%). Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θύματα καθώς και αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση.

Για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα προτείνω να ανασυνταχθεί ο μετεωρολογικός χώρος και να δημιουργηθεί μια ενιαία Εθνική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία που θα λειτουργεί κάτω από ένα Εθνικό Δίκτυο Μετεωρολογικών, Υδρολογικών Σταθμών, Ραντάρ και Γεωχωρικών Υποδομών γενικότερα, με παράλληλη χρήση μοντέλων πρόγνωσης βροχόπτωσης, πλημμυρών και εξάπλωσης πυρκαγιάς, κοινών και αποδεκτών από όλη την Επιστημονική Κοινότητα και τους Φορείς, προς όφελος όλων μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενες ημέρες θα χρειαστούν προσοχή, καθώς ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να αποκτά φθινοπωρινά χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα, κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και μήνες. Η αλλαγή αυτή μας θυμίζει τον φθινοπωρινό καιρό,που είχαμε ξεχάσει λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα όπως τονίζει:

Για αύριο Τρίτη (17/9), αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Ιόνιο. Τα φαινόμενα πιθανώς στα δυτικά το βράδυ να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Πρόγνωση για την Τετάρτη (18/9)

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κυρίως στο Ιόνιο και τη Θεσσαλία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) καθώς και στη νότια Εύβοια άστατος καιρός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Πρόγνωση για την Πέμπτη (19/9)

Στο Ιόνιο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τη νότια Εύβοια και τα ορεινά της Κρήτης λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Πρόγνωση για την Παρασκευή (20/9)

Αρχικά στα δυτικά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες από τα δυτικά σταδιακά θα πυκνώσουν.

Πρόγνωση για το Σάββατο (21/9)

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), τις Σποράδες και την Εύβοια, νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες.