Η στρατηγική της Ελλάδας ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την καταπολέμηση της πληθυσμιακής κρίσης

Επιμέλεια: Newsroom
Η στρατηγική της Ελλάδας ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την καταπολέμηση της πληθυσμιακής κρίσης
Το σχέδιο της Ελλάδας έρχεται ως απάντηση στο γεγονός ότι έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πιεστική δημογραφική πρόκληση με μια πρωτοβουλία ύψους 1 δισ. ευρώ που αποσκοπεί στην αντιστροφή της μείωσης των γεννήσεων.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, εισάγει μια σειρά κινήτρων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την οικογενειακή ζωή πιο προσιτή και ελκυστική, συμπεριλαμβανομένων ειδικών κουπονιών, παροχών παιδικής μέριμνας και φορολογικών ελαφρύνσεων. Παρά τα φιλόδοξα αυτά μέτρα, ο σκεπτικισμός παραμένει όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της διαφαινόμενης πληθυσμιακής κρίσης της χώρας.

Ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης της Ελλάδας αντανακλά μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση. Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη μέλη της ΕΕ συνήλθαν για να συζητήσουν μια έκθεση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη πίεση στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και στα δημόσια οικονομικά λόγω της μείωσης του αριθμού των πολιτών σε ηλικία εργασίας και της αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων. Οι ανησυχίες της Ελλάδας δεν είναι μεμονωμένες- παρόμοια ζητήματα αναδύονται παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί αναμένουν ένα «ασημένιο τσουνάμι», με τις προβλέψεις του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ να δείχνουν ότι μέχρι το 2035 οι ηλικιωμένοι θα είναι περισσότεροι από τα παιδιά - μια ιστορική πρωτιά. Εν τω μεταξύ, η Κίνα βιώνει μείωση του πληθυσμού και το ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία συνεχίζει να μειώνεται. Η Βόρεια Κορέα καταφεύγει ακόμη και σε τιμωρητικά μέτρα κατά των λιανοπωλητών που πωλούν αντισυλληπτικά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μείωση του πληθυσμού της.

Αντίθετα, η Αφρική προβλέπεται να γνωρίσει πληθυσμιακή έξαρση, με τον πληθυσμό της Αφρικής να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το σχέδιο της Ελλάδας έρχεται ως απάντηση στο γεγονός ότι έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, το υψηλό κόστος στέγασης, τη σημαντική μετανάστευση και τη μεταστροφή της στάσης των νεότερων γενεών που δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα και την προσωπική ανάπτυξη έναντι της πρώιμης γονεϊκότητας. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κυβέρνηση δεσμεύει σημαντικούς πόρους για την ενθάρρυνση υψηλότερων ποσοστών γεννήσεων.

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων όλων των εποχών, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της δημογραφικής πρόκλησης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, ενώ η πρωτοβουλία του 1 δισ. ευρώ αποτελεί σημαντική επένδυση, ενδέχεται να μην είναι επαρκής για την αντιστροφή της τάσης. Ορισμένοι αμφισβητούν κατά πόσον τα οικονομικά κίνητρα από μόνα τους μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πολύπλοκους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που οδηγούν στη μείωση των γεννήσεων.