Ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες δεν πρέπει να ουρούν όρθιοι: Ορισμένες χώρες ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάθονται στην τουαλέτα

Επιμέλεια: Newsroom
Ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες δεν πρέπει να ουρούν όρθιοι: Ορισμένες χώρες ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάθονται στην τουαλέτα
Σημαντική προσοχή έχει κερδίσει ένα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδεικνύει πόσα μικρόβια συσσωρεύονται όταν οι άνδρες κατουράνε όρθιοι.

Σε πολλά μέρη του κόσμου είναι εντελώς συνηθισμένο για τους άνδρες να ουρούν όρθιοι. Ωστόσο, πρόσφατες συζητήσεις δείχνουν ότι αυτή η φαινομενικά φυσιολογική πρακτική μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινή όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων και συμβουλών από ιογενείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφιστούν την προσοχή στην αηδιαστική πραγματικότητα του να κατουράς όρθιος - και στο πώς ορισμένες χώρες το αντιμετωπίζουν μέσω της εκπαίδευσης.

Για πολλούς άνδρες, το να στέκονται όρθιοι ενώ ουρούν μοιάζει με το πιο φυσικό πράγμα που πρέπει να κάνουν. Ωστόσο, πρόσφατο βίντεο έχει αναδείξει ότι αυτή η φαινομενικά συνηθισμένη πράξη μπορεί να είναι πολύ πιο ανθυγιεινή από ό,τι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν. Μια ανάρτηση του δημοφιλούς λογαριασμού στο Χ «Non Aesthetic Things» έριξε φως στο πόσο βρώμικο μπορεί να είναι το να κατουράτε όρθιοι. Η ανάρτηση, η οποία περιείχε ένα βίντεο, εξηγούσε ότι η ορθοστασία κατά την ούρηση οδηγεί συχνά σε πιτσιλιές και σταγονίδια ούρων που αναπηδούν από την τουαλέτα, μολύνοντας τις κοντινές επιφάνειες.

Το βίντεο αναλύει πώς οι άνδρες, ενώ στοχεύουν να κατουρήσουν σε ένα σημείο, συχνά χάνουν το στόχο τους, με πιτσιλιές να προσγειώνονται σε απροσδόκητες περιοχές. Σύμφωνα με το βίντεο, το κατούρημα στο πίσω μέρος της λεκάνης της τουαλέτας, το οποίο μοιάζει με την ασφαλέστερη επιλογή για τη μείωση των πιτσιλίσματος, μπορεί να οδηγήσει σε συγκλονιστικές 7.550 σταγόνες ούρων που αναπηδούν.

Το πιο ανησυχητικό μέρος της αποκάλυψης του βίντεο είναι η απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα ούρα όταν οι άνδρες στέκονται όρθιοι για να ουρήσουν. Τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν οπουδήποτε μεταξύ 7,5 και 15 εκατοστών μακριά από την τουαλέτα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πιτσιλιές μπορούν να εξαπλωθούν μέχρι και 91 εκατοστά. Αυτή η μεγάλη εμβέλεια σημαίνει ότι τα ούρα μπορούν δυνητικά να προσγειωθούν σε επιφάνειες όπως οδοντόβουρτσες, πετσέτες ή χαρτί τουαλέτας, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για την υγιεινή.

Το πρόβλημα των πιτσιλιών δεν αφορά μόνο την καθαριότητα- εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα βακτήρια και την εξάπλωση των μικροβίων στα μπάνια, ειδικά όταν αντικείμενα όπως οι πετσέτες χειρός αφήνονται σε απόσταση αναπνοής από την τουαλέτα.

Η viral ανάρτηση προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι χρήστες εξέφρασαν την έκπληξή τους, με έναν να σχολιάζει: «Είμαι το μόνο αγόρι που δεν έμαθε στο γυμνάσιο για τους κινδύνους του να κατουράς όρθιος;».

Σε ορισμένες χώρες, γίνονται προσπάθειες για να διδαχθούν οι άνδρες καλύτερες συνήθειες στην τουαλέτα. Για παράδειγμα, σε ορισμένα μέρη της Σουηδίας και της Ιαπωνίας, οι εκστρατείες δημόσιας υγείας ενθαρρύνουν τους άνδρες να κάθονται όταν ουρούν για να μειώσουν την εξάπλωση των μικροβίων και να διατηρήσουν τις δημόσιες τουαλέτες καθαρότερες.

Οι υποστηρικτές του να κάθεστε για να ουρήσετε υποστηρίζουν ότι έτσι μειώνεται δραστικά η εξάπλωση των μικροβίων και ελαχιστοποιείται ο φόρτος καθαρισμού. Το κάθισμα βοηθά στον περιορισμό των πιτσιλίσματος, διατηρώντας την περιοχή γύρω από την τουαλέτα καθαρότερη και μειώνοντας τις πιθανότητες τα ούρα να προσγειωθούν σε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες και είδη υγιεινής.