Γιατί εξαφανίστηκαν τα μαμούθ; Τα αρχαία θηρία υπέφεραν από αλλεργίες, ισχυρίζεται μια νέα και παράξενη μελέτη

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατί εξαφανίστηκαν τα μαμούθ; Τα αρχαία θηρία υπέφεραν από αλλεργίες, ισχυρίζεται μια νέα και παράξενη μελέτη
Ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλλεργίες βρίσκονται πίσω από την εξαφάνιση των μαμούθ.

Συγγενής του ελέφαντα, το μαλλιαρό μαμούθ είναι ένα από τα πιο διάσημα εξαφανισμένα πλάσματα στην ιστορία της Γης.

Το πώς ακριβώς εξαφανίστηκε το συγκεκριμένο είδος πριν από 4.000 χρόνια αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο, αλλά μια μελέτη παρουσιάζει μια νέα και αρκετά ενδιαφέρουσα θεωρία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές «δείχνουν με το δάχτυλο» τη γύρη των φυτών, η οποία, όπως λένε, προκάλεσε στα μαμούθ αλλεργίες που κατέστρεψαν την αίσθηση της όσφρησης.

Ως αποτέλεσμα, ήταν πιο δύσκολο για το αρσενικό να μυρίσει ένα θηλυκό από απόσταση, γεγονός που επηρέαζε τα ποσοστά αναπαραγωγής, οδηγώντας τελικά σε μείωση και κατάρρευση του πληθυσμού.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες της ισραηλινής εταιρείας SpringStyle, του Πανεπιστημίου της Κατάνια και του Πολυτεχνείου του Μιλάνου στην Ιταλία.

Η ομάδα επισημαίνει ότι οι σημερινοί ελέφαντες -που έχουν κοινό πρόγονο με τα μαμούθ- έχουν «την πιο ευαίσθητη αίσθηση της όσφρησης».

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, η ευαισθησία στις οσμές είναι πολύ σημαντική για τα ζώα», αναφέρουν στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth History and Biodiversity.

«Η ανάπτυξη αλλεργιών από τη γύρη των φυτών... θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ευαισθησίας των ζώων στις οσμές κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την εξαφάνιση των ζώων λόγω της μείωσης των σεξουαλικών επαφών».