Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν αρχαίο ξίφος από την εποχή του Μωυσή

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν αρχαίο ξίφος από την εποχή του Μωυσή
Τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ζωντανής εικόνας της ζωής σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο κατά τη διάρκεια της βασιλείας ενός από τους πιο διάσημους φαραώ της Αιγύπτου.

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη αναδύθηκε από την Αίγυπτο, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στη στρατιωτική ιστορία της περιόδου του Νέου Βασιλείου. Στις 5 Σεπτεμβρίου, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την αποκάλυψη ενός αρχαίου ξίφους που ανήκε στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ραμσή Β'.

Η ανασκαφή, που διεξήχθη στο Housh Eissa, στο κυβερνείο Beheira, αποκάλυψε πληθώρα αντικειμένων στην τοποθεσία Tell Al-Abqain, ρίχνοντας φως στη ζωή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ραμσή Β'. Ο χώρος αυτός φιλοξενούσε μια σειρά από κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων στρατώνων που χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της εποχής του Νέου Βασιλείου, παρέχοντας ανεκτίμητες πληροφορίες για τη στρατιωτική οργάνωση και την καθημερινή ζωή του αιγυπτιακού στρατού.

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων ήταν ένα χάλκινο σπαθί που έφερε το ιερογλυφικό σύμβολο, του Ραμσή Β'. Ενώ ο χρόνος έχει διαβρώσει την αρχική εμφάνιση του σπαθιού, το σύμβολο του ισχυρού ηγεμόνα παραμένει ορατό, ενισχύοντας την αυθεντικότητά του.

Ο Ραμσής Β΄, ο οποίος βασίλεψε από το 1279 έως το 1213 π.Χ., ταυτίζεται συχνά με τον φαραώ που κυβέρνησε κατά την περίοδο της βιβλικής Εξόδου, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη αυτή ακόμη πιο σημαντική από ιστορική και πολιτιστική άποψη.

Εκτός από το σπαθί, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως διάφορα αντικείμενα που προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση της ζωής των στρατιωτών μέσα στο φρούριο. Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η ανακάλυψη περιλάμβανε προσωπικά αντικείμενα και θρησκευτικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες, καθώς και κειμήλια που σχετίζονται τόσο με τη στρατιωτική όσο και με την οικιακή ζωή. Τα αντικείμενα αυτά κυμαίνονται από όπλα και κυνηγετικά εργαλεία μέχρι προσωπικά στολίδια, όπως απλικατέρ από ελεφαντόδοντο, χάντρες από καρνεόλη και φαγεντιανή, σκαραβαίοι και προστατευτικά φυλαχτά.