Επιστήμονες έλυσαν το γρίφο πίσω από το «εξωγήινο τραγούδι» που ακούστηκε για πρώτη φορά στο βαθύτερο μέρος της Γης (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες έλυσαν το γρίφο πίσω από το «εξωγήινο τραγούδι» που ακούστηκε για πρώτη φορά στο βαθύτερο μέρος της Γης (vid)
Το μυστήριο ξεκίνησε το 2014, όταν οι ερευνητές κατέγραψαν ασυνήθιστους ήχους από την τάφρο, η οποία βρίσκεται 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Για σχεδόν μια δεκαετία, οι επιστήμονες έμεναν προβληματισμένοι από τους παράξενους ήχους που προέρχονταν από ένα από τα βαθύτερα και πιο μυστηριώδη μέρη της Γης - την Τάφρο των Μαριανών.

Αυτοί οι ήχοι, που αναφέρονται ως «εξωγήινα τραγούδια», πυροδότησαν άγριες εικασίες σχετικά με την πιθανότητα εξωγήινης ζωής που παραμονεύει στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού. Τώρα, μετά από χρόνια αβεβαιότητας, οι ερευνητές έχουν επιτέλους σπάσει τον κώδικα πίσω από αυτούς τους απόκοσμους θορύβους, και η απάντηση είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι απ' ό,τι περίμενε κανείς.

Το μυστήριο ξεκίνησε το 2014, όταν οι ερευνητές κατέγραψαν ασυνήθιστους ήχους από την τάφρο, η οποία βρίσκεται 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Οι ήχοι, οι οποίοι διαρκούσαν μεταξύ 2,5 και 3,5 δευτερολέπτων, δεν έμοιαζαν με τίποτα από όσα είχαν συναντήσει οι επιστήμονες στο παρελθόν. Οι θόρυβοι χαρακτηρίστηκαν ως «biotwangs» -ένας όρος για ανεξήγητους υποβρύχιους ήχους- και παρέμειναν ανεξιχνίαστοι για χρόνια, προκαλώντας θεωρίες που κυμαίνονται από ανεξερεύνητα θαλάσσια πλάσματα μέχρι εξωγήινη επικοινωνία.

Ωστόσο, επιστήμονες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επανεξέτασαν πρόσφατα τις ηχογραφήσεις για να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από το λεγόμενο «εξωγήινο τραγούδι». Μετά από χρόνια εικασιών, η απάντηση δεν ήταν ούτε εξωγήινη ούτε φανταστική, αλλά αντίθετα μια συναρπαστική ανακάλυψη για τη θαλάσσια ζωή.

Χρησιμοποιώντας προηγμένα υποβρύχια ανεμόπτερα για τη διεξαγωγή ακουστικών ερευνών, οι ερευνητές εντόπισαν ήχους που κυμαίνονταν από 38 έως 8.000 hertz - συχνότητες που εξακολουθούσαν να προκαλούν αμηχανία στους ειδικούς. Μόλις το 2016 προέκυψε η πρώτη υπόθεση, η οποία υποδηλώνει ότι οι ήχοι παράγονται από μια φάλαινα με φάλαινες, αν και το ακριβές είδος παρέμενε άγνωστο.

Μετά από χρόνια, το μυστήριο λύθηκε οριστικά. Η πηγή των ήχων; Οι φάλαινες Bryde, ένα είδος φάλαινας, γνωστό για τις πολύπλοκες φωνές του. Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Marine Science, η ομάδα εξήγησε ότι, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι οι ήχοι προέρχονταν από φάλαινα με φάλαινες, χρειάστηκε ένας συνδυασμός οπτικών και ακουστικών δεδομένων έρευνας, μαζί με τεχνητή νοημοσύνη, για να επιβεβαιωθεί ότι υπεύθυνες ήταν οι φάλαινες Bryde.

Η ανακάλυψη δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική ανακάλυψη στη θαλάσσια βιολογία, αλλά ρίχνει επίσης φως στην απίστευτη βιοποικιλότητα της τάφρου, ενός τόπου που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος.