Ανήσυχοι οι ειδικοί μετά τον νέο σεισμό στο Άγιον Όρος: «Έχουμε μια φάση διέγερσης στο συγκεκριμένο ρήγμα»

Επιμέλεια: Newsroom
Ανήσυχοι οι ειδικοί μετά τον νέο σεισμό στο Άγιον Όρος: «Έχουμε μια φάση διέγερσης στο συγκεκριμένο ρήγμα»
Αναστάτωση προκάλεσαν οι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακή στο Άγιο Όρος, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακολουθία στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:50 το μεσημέρι της Κυριακής (22/9) στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικα των Καρυών Αγίου Όρους, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.