Γιατί ο Μάρκος Σεφερλής διχάζει το κοινό: Τα «προσβλητικά» αστεία και τα γεμάτα θέατρα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατί ο Μάρκος Σεφερλής διχάζει το κοινό: Τα «προσβλητικά» αστεία και τα γεμάτα θέατρα (vid)
Ο Μάρκος Σεφερλής απασχολεί ξανά την επικαιρότητα και συνεχίζει να αποτελεί έναν κωμικό με φανατικούς θαυμαστές αλλά και ορκισμένους επικριτές.

Ο Μάρκος Σεφερλής απασχολεί συχνά-πυκνά την επικαιρότητα, όπως συνέβη ξανά με τα όσα του είπε επί σκηνής η Έλενα Τσαβαλιά. Αν και έχει φανατικό κοινό που γεμίζει τα θέατρά του, η κωμωδία του συχνά διχάζει τον κόσμο και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Από τη μία πλευρά, οι θαυμαστές του θεωρούν τον Σεφερλή έναν από τους πιο χαρισματικούς κωμικούς της Ελλάδας, ενώ από την άλλη, οι επικριτές του θεωρούν ότι οι παραστάσεις του ενσωματώνουν στερεότυπα και απλοϊκά προσβλητικά αστεία. Γιατί λοιπόν ο Σεφερλής προκαλεί τόσο διχασμό;

Τα στερεότυπα

Ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα που προβάλλονται εναντίον του Σεφερλή είναι η χρήση στερεοτύπων στους χαρακτήρες και τα αστεία του. Οι κριτικοί του ισχυρίζονται ότι παρουσιάζει ξεπερασμένες και κάποιες φορές προσβλητικές αναπαραστάσεις ανθρώπων, φύλων και κοινωνικών τάξεων. Οι υπερβολικές προφορές, οι αναφορές σε εθνοτικά και φυλετικά χαρακτηριστικά, και η παρουσίαση των γυναικών ως καρικατούρες είναι θέματα που συχνά σχολιάζονται αρνητικά και βρίσκουν απέναντί του ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, αφού ξεπερνάει τα όρια.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι τα στερεότυπα είναι ένα μέσο κωμικής υπερβολής που έχει τις ρίζες του στην παράδοση του λαϊκού θεάτρου. Θεωρούν ότι ο Σεφερλής αναδεικνύει τα κοινωνικά στερεότυπα με σκοπό να τα γελοιοποιήσει και να φέρει στην επιφάνεια συγκεκριμένες πτυχές της καθημερινότητας, κάτι που για πολλούς είναι και η ουσία της σάτιρας. Ακόμα ωστόσο και για τους επικριτές του που αντιλαμβάνονται αυτήν την τοποθέτηση, το ζήτημα είναι αν αυτό το στιλ κωμωδίας ανταποκρίνεται στις σημερινές κοινωνικές ευαισθησίες και στον τρόπο που έχει εξελιχθεί η κοινωνία.

Η κριτική για την κωμωδία του Σεφερλή

Ένας άλλος τομέας, για τον οποίο του ασκείται κριτική είναι ότι η κωμωδία του είναι «χοντροκομμένη» ή υπερβολικά απλή. Τα αστεία του συχνά βασίζονται σε φυσικές γκάφες, διπλές έννοιες και αστεία για το σώμα. Ωστόσο, οι πιστοί θαυμαστές του εκτιμούν αυτή την άμεση προσέγγιση στην κωμωδία, καθώς θεωρούν ότι προκαλεί αβίαστο γέλιο και χαλάρωση, ειδικά σε δύσκολους καιρούς. Στέκονται στο ότι από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέχρι τις θεατρικές επιθεωρήσεις, το κοινό πάντα απολάμβανε την απλοϊκή, σχεδόν παιδική, χοντροκομμένη κωμωδία.

Οι επικριτές του επιμένουν ότι παραμένει «χαμηλού επιπέδου» και με δεδομένο ότι οι εποχές αλλάζουν, κάτι που ήταν αστείο πριν από 30 χρόνια δεν σημαίνει ότι θα είναι και σήμερα. Επίσης, κάτι που δεν θεωρούταν προσβλητικό ακόμα και μια δεκαετία πριν, σήμερα μπορεί να θεωρείται.

Γιατί ο Σεφερλής παραμένει δημοφιλής

Παρά τις αντιδράσεις, ο Σεφερλής παραμένει δημοφιλής και γεμίζει τα θέατρα σε κάθε του παράσταση. Η επιτυχία του δείχνει ότι έχει βρει τον παλμό ενός μεγάλου μέρους του κοινού. Στις παραστάσεις του, πολλοί θεατές αναγνωρίζουν έναν κωμικό που τους κάνει να ξεχνούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να γελούν με την ψυχή τους.

Η δημοτικότητα του εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από την ικανότητα του να αγγίζει σύγχρονα θέματα με έναν τρόπο που, για ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού, είναι προσιτός και διασκεδαστικός. Η θεματολογία του περιλαμβάνει προβλήματα που απασχολούν τον μέσο Έλληνα, από οικονομικές δυσκολίες μέχρι την καθημερινή ζωή στις μεγάλες πόλεις. Όσο λοιπόν το κοινό αυτό είναι εκεί έξω, το χιούμορ του θα συνεχίσει να γεμίζει θέατρα και να απασχολεί τα Social και τα παραδοσιακά Media ποικιλοτρόπως...

Σεφερλής: «Θα κινηθώ νομικά εναντίον όσων μιλούν ψευδώς και υβριστικά για εμένα»

Ο Μάρκος Σεφερλής μίλησε στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι!» για την κριτική που δέχεται για την παράστασή του.

Ο ηθοποιός μίλησε για την κριτική που δέχεται για μέρος της παράστασής του. «Εννοείται με έχουν θίξει όλα αυτά που λέγονται τον τελευταίο καιρό γιατί δεν είναι κριτική στην δουλειά μου. Tην δουλειά δεν την έχουν δει άρα δεν μπορούν να την κρίνουν. Την δουλειά μου μπορεί να την κρίνει ο κόσμος, που έρχεται να με δει κάθε βράδυ και γεμίζει το θέατρο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια οργανωμένη επίθεση προς το πρόσωπό μου, με ψευδείς, συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς είχε χρησιμοποιήσει και η κ. Ακρίτα, η οποία και καταδικάστηκε. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να απαντάω, τόσα χρόνια υπομένω, ακούω όλα αυτά που λέγονται. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος, ένα φρένο», είπε αρχικά ο Μάρκος Σεφερλής.

«Χρόνια τώρα με παροτρύνουν φίλοι και θαυμαστές μου να βγω και να μιλήσω και επειδή δεν το έκανα, αυτό έδειχνε αδυναμία και φόβο. Δεν υπάρχει καμία αδυναμία, ούτε φόβος από την πλευρά μου. Δεν απαντούσα τόσα χρόνια γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ μαζί τους, να τους κάνω το χατίρι και να μιλούν για μένα. Όλοι ξέρουν τα οφέλη που έχουν όσοι ασχολούνται μαζί μου. Πλέον το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κινηθώ νομικά για ακόμη μία φορά, όπως έχω κινηθεί στο παρελθόν και έχω δικαιωθεί σε όλες τις υποθέσεις μου», συνέχισε.

Προς υπεράσπιση του εαυτού του δήλωσε: «Έχω δώσει εντολή στον δικηγόρο μου να καταθέσει μήνυση εναντίον όσων σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψή μου. Θα κινηθώ νομικά εναντίον όσων μιλούν ψευδώς και υβριστικά για εμένα. Χαίρομαι μόνο γιατί με όλη αυτή την ιστορία δόθηκε η ευκαιρία σε κόσμο να εκφραστεί και να δείξει ότι έχει άποψη, παρά το ότι δεν έχει θέση σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ».

«Ο κόσμος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Να θαυμάζει και να διασκεδάζει με όποιον θέλει, σεβαστείτε τον», τόνισε κλείνοντας ο Μάρκος Σεφερλής.