Αλβανία: Τι είναι το «Τάγμα των Μπεκτασήδων» που ο Ράμα θέλει να τους κάνει ανεξάρτητο μουσουλμανικό κρατίδιο
Την δημιουργία ενός κυρίαρχου, μουσουλμανικού «μικροκράτους» στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού, ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα.
Σύμφωνα με τους New York Times, το αυτόνομο και ανεξάρτητο κρατίδιο θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» (ένα τάγμα Σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία) και θα έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους της Πόλης του Βατικανού.
Το μουσουλμανικό κρατίδιο θα έχει έκταση 100.000 στρεμμάτων και θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.
Επίσης, στο νέο κράτος θα επιτρέπεται το αλκοόλ, οι γυναίκες θα μπορούν φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλλονται θρησκευτικοί κανόνες στον τρόπο ζωής, αντανακλώντας τις ανεκτικές πρακτικές του «Τάγματος Μπεκτασί».
Ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, οι Μπεκτασήδες είναι παρακλάδι του σουφισμού, ασκητικών κοινοτήτων του Ισλάμ, που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από τη θέληση του Θεού.
Ιδρύθηκε στην Ανατολία της Τουρκίας και σύντομα έγινε το επίσημο τάγμα των επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων των Γενίτσαρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, σύντομα κυνηγήθηκε για τις ιδέες του και κυρίως για την πολιτική του δύναμη.
Οι Μπεκτασήδες, λοιπόν, απαγορεύτηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα από τον Οθωμανό σουλτάνο Μαχμούτ Β’ και μετά το 1925 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που ήθελε να ελέγξει τις θρησκευτικές ηγεσίες της Τουρκίας, καθώς μόλις είχε καταρρεύσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Έτσι, διασκορπίστηκαν κυρίως στα Βαλκάνια, σε Αλβανία, Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία. Εντούτοις, ορισμένοι έμειναν στην Άγκυρα της Τουρκίας και ίδρυσαν ξεχωριστό τάγμα, διακόπτοντας τους δεσμούς με τους Βαλκάνιους Μπεκτασήδες.
Μάλιστα, το 1922 μια συνέλευση των εκπροσώπων από όλους τους τεκέδες της Αλβανίας διαχώρισε τη σχέση των Μπεκτασήδων με το Ανώτατο Συμβούλιο, που είχε εγκατασταθεί στη νέα πρωτεύουσα της Άγκυρας, πριν την καταστολή του τάγματος από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αργότερα, τα Τίρανα έγιναν έδρα του τάγματος και το 1929 αναγνωρίστηκε ως αυτόνομο μουσουλμανικό τάγμα, με νέο καταστατικό.
Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων της Αλβανίας είναι περίπου 50% μουσουλμάνοι, με τον υπόλοιπο πληθυσμό Καθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς και άλλες μικρότερες κοινότητες.
Οι Μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες αποτελούν περίπου το 10% των μουσουλμάνων στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Όπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός στους New York Times, στόχος του νέου κρατιδίου μέσα στην Αλβανία είναι «να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ» για την οποία υπερηφανεύεται η Αλβανία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντριβή αεροπλάνου σε τουριστική πόλη
- Οικοδόμοι βρήκαν οστά αγελάδας και έμειναν άφωνοι όταν τελείωσαν τις εργασίες στην περιοχή των «κόκκινων φαναριών» στην Ολλανδία
- Η μικρότερη πόλη του κόσμου έχει μια τρομερή ιστορία και έγινε διάσημη για... άλλον λόγο (vid)